vineri, 31 august 2012

România şi Europa cu mai multe viteze

Europa cu mai multe viteze a fost readusă recent în discuţie, odată cu discursul Angelei Merkel pe tema crizei financiare europene.

România, ca stat membru UE, se situează în partea sudică a continentului, dacă este să vorbim de “cele două Europe”, și ar trebui să se preocupe de diminuarea discrepanţelor dintre ţările din Nord și cele din "josul” continentului, este de părere Liliana Popescu.

România nu joacă suficient statutul de stat membru cu drepturi depline. In plus are exemple concrete de state care au adoptat moneda euro și am văzut consecinţele. Ar trebui să se considere acest lucru "un avertisment pentru pregătirea atentă a unei posibile aderări la zona euro".

În acest context, conferenţiara lansează trei întrebări care ar trebui să dea de gândit:”(1) este Uniunea Europeană în faţa unei alegeri între o Europă cu două viteze sau transformarea ei irevocabilă în două Europe? (2) în cazul unei Europe cu două viteze cum își va promova România interesele? (3) în cazul în care se întrevede o transformare irevocabilă în două Europe, care este planul B”? 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: