marți, 28 august 2012

Voce belgiană – pro federalism European

Recent, Didier Reynders, Ministrul Afacerilor Externe din Belgia, a declarat că Europa se întreaptă cu maşi mărunţi, dar siguri, spre un model de organizare de tip federal, cu care este total de acord.

În opinia sa primul raport european privind Uniunea Economică şi Monetară, care trebuie să fie întocmit până la sfârşitul anului, este un pas spre o Europă federală. În ceea ce priveşte sistemul de guvernare, pe lângă Parlamentul European, care reprezintă interesele cetăţenilor, Reynders consideră că este nevoie de încă o “cameră”, care să reprezinte statele member. În acest context, Consiliul de Miniştri, care deja există, ar trebui să se transforme treptat în “Camera Statelor“.

Ca şi reprezentat al Belgiei, acesta este de părere că nici unui stat membru nu îi va fi uşor să păstreze un echilibru între guvernarea federală europeană şi cea naţională, însă, crede că cel mai corect ar fi să se recurgă la intervenţia europeană doar în situaţiile în care statele sunt incapabile să atingă obiectivele propuse.

Speranţa belgianului este ca ţara sa să “fie capabilă să participe deplin în această dezbatere europeană majoră, pentru a-şi asigura viitorul într-o nouă Uniune federală”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: