miercuri, 17 iunie 2015

Ce vrea de fapt Marea Britanie de la UE ?

Ministrul britanic de Externe explica într-un material publicat recent de România Liberă care sunt reformele pe care insistă Marea Britanie în relaţia cu UE. În opinia sa, schimbări importante şi necesare, nu doar pentru ţara sa, ci pentru întreaga Uniune Europeană a secolului 21.

Philip Hammond susţine că “pentru a putea menține standardele europene de trai, trebuie să sprijinim mediul de afaceri să devină mai competitiv în context global, dezvoltând piața unică, mai ales în domeniul serviciilor, al industriei digitale și cel energetic. Trebuie să rămânem deschiși comerțului internațional și încheierii de acorduri comerciale cu SUA, Japonia și alte state dezvoltate, precum și cu economiile emergente din Asia și America de Sud. De asemenea, trebuie să creăm un cadru de reglementare care să sprijine, și nu să împiedice dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă, atât de necesare. În al doilea rând, reformele pe care le avem în vedere vor permite unor state să continue integrarea, respectând în același timp și interesele celor care nu urmăresc acest obiectiv. Astfel, Marea Britanie nu își propune să blocheze integrarea continuă a zonei euro – dimpotrivă, susţine acest proces, dar are nevoie de garanții care să protejeze interesele celor care nu și-au exprimat o asemenea intenție”.

Totodată, diplomatul britanic insistă pe importanţa rolului parlamentarilor naţionali. “Vrem să le oferim posibilitatea de a acţiona în grup pentru a se opune unor viitoare reglementări”, argumentează Hammond. Într-o manieră la fel de pozitivă este explicată intenţia de a renegocia principiul liberei circulaţii şi a dreptului de muncă, atunci când cetăţenii europeni sunt tentaţi să recurgă la abuzuri.

Ne putem permite să interpretăm reformele propuse de britanici ca fiind antidotul valului de eurosceptici care apar în multe dintre statele Uniunii Europene?...

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: