luni, 22 iunie 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene – “Danemarca în relaţia cu Uniunea Europeană. Probleme?”

Scriam recent, într-un nou material publicat luni, 22 iunie, de Convorbiri Europene, despre raportul dintre Danemarca şi Uniunea Europeană. Lansam totodată întrebarea firească legată de viitorul acestei relaţii, ţinând cont de rezultatele alegerilor organizate săptămâna trecută în ţara lui Hamlet.

Puteţi citi mai jos textul integral al acestui articol:

…………………

Partidul Popular Danez (DF), formațiune de dreapta, populistă și care se declară clar împotriva imigrației, a obținut în alegerile parlamentare organizate recent în Danemarca cel mai bun scor electoral din istoria sa (21,1% din sufragii), devenind astfel pentru prima oară cel mai mare partid din blocul de centru-dreapta. Totuşi, deşi nu a fost primul in rezultate, partidul liberal Venstre, condus de Lars Lokke Rasmussen, va lua responsabilitatea guvernãrii.

DF este în dezacord cu alte formațiuni de dreapta în privinţa afacerilor europene și cheltuielile publice pentru protecție socială. Influența sa pe scena politică daneză, s-a intensificat constant în ultimul timp. Cu doar câteva zile înaintea alegerilor, liderul DF, Kristian Thulesen Dahl, declara că partidul său intenţionează organizarea unui referendum privind apartenenţa Danemarcei la Uniunea Europeană, pe modelul premierului britanic.

Să nu uităm că Danemarca are o relaţie bună cu Marea Britanie, şi se numără printre ţările membre ale Uniunii Europene care şi-a permis să negocieze 4 opt-outs.

Va fi interesant de urmărit de acum care va fi poziţia Danemarcei în relaţia cu Uniunea Europeană, devenită membră a blocului comunitar la 1 ianuarie 1973, odată cu Marea Britanie şi Irlanda.

Democratul Nicolai Wammen, sublinia în urmă cu doi ani că o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE, ar poziţiona Danemarca oarecum pe actualul “scaun” britanic pe viitor, ca fiind cea mai “semi-decomandată” membră a blocului comunitar. Menţinerea legăturilor strânse cu Marea Britanie este, de asemenea, o prioritate de top pentru Danemarca, susţinea diplomatul danez. Într-o mare măsură, Danemarca a aderat la UE ca urmare a aderării britanice. Şi chiar dacă Marea Britanie în cele din urmă ar decide să părăsească UE, el crede că relaţia dintre ţara sa şi Marea Britanie nu s-ar schimba în mod semnificativ. Nicolai Wammen insistă ca Danemarca să fie cât mai aproape de UE, considerând acest lucru în interesul poporului danez. Şi în Parlamentul European, politicienii danezi sunt apreciaţi ca fiind în general destul de “prietenoşi” în abordarea relaţiei Danemarca-Uniunea Europeană.

O oarecare asemănare apare între Marea Britanie şi Danemarca şi dacă ne referim la atitudinea fată de moneda unică europeană. După cum arată rezultatele sondajelor, suportul pentru înlocuirea coroanei daneze cu euro este destul de scăzut.

Deşi danezii sunt în mod tradiţional printre cei mai eurosceptici cetăţeni ai Uniunii, puţini dintre ei doresc ieşirea ţării din blocul comunitar. Chiar şi liderul DF a afirmat că vrea ca Danemarca să rămână în UE, pronunţându-se însă pentru limitarea accesului străinilor la sistemul de ajutoare sociale, unul din cele mai generoase din UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: