vineri, 5 iunie 2015

Energia în “Industry 4.0”

Sectorul energiei electrice din Europa trebuie să se deschidă spre internetul obiectelor, declarau factorii de decizie politică prezenţi la un eveniment organizat recent la Berlin.

"Știm că dezvoltarea producției și distribuției de electricitate și sistemele rețelei noastră de electricitate, inclusiv contoarele și rețelele inteligente, vor corespunde îndeaproape dezvoltării continue a internetului", sublina Peter Altmaier, fost ministru de mediu, acum șef în cadrul echipei cancelarului german Angela Merkel (un susţinător declarat al Industry 4.0).

"Fiecare mașină va avea o adresă IP, în cazul în care mașinile sunt interconectate cu mașini şi cu oamenii. Industria 4.0 creează o mulțime de posibilități și oportunități, de asemenea, pentru dezvoltarea unui sistem de producție și furnizare de energie electrică durabilă", a explicat Altmaier.

Noi planuri privind piață unică digitală a Comisiei Europene vizează "implementarea contoarelor inteligente și a altor elemente ale rețelelor inteligente, ceea ce va genera cantități masive de date", provocări enorme pentru securitatea cibernetică, concurență și alte aspecte ale politicii UE.

Discuțiile din Berlin au generat întrebarea cine ar trebui să gestioneze datele de la rețelele inteligente, o problemă care a atras îngrijorarea față de viața privată a consumatorilor, şi în special dacă furnizorii de energie concurente pot accesa informațiile.

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: