vineri, 26 februarie 2016

Pregatirea doctoranzilor pentru viaţã. Modelul belgian

Dacã am un doctorat, mai este posibil sã gãsesc un loc de muncã în afara spatiului academic? A fost întrebarea de bazã în cadrul dezbaterii de ieri, 25 februarie 2016, organizate de cãtre VUB Bruxelles.

Participând în calitate de panelist la acest eveniment, mi-am exprimat direct câteva opinii pe care vreau sã le prezint și prin intermediul acestui mesaj :
-      Nu regretaţi dacã aveţi un doctorat, din contra este important sã-l puneţi în valoare ;
-      Combinaţi, pe cât posibil, cercetarea academicã cu practica ;
-      Prezentaţi public pe parcursul studiului doctoral rezultate cercetãrii, fie prin intermediul anumitor publicaţii de specialitate sau în cadrul unor evenimente publice ;
-      Interactionaţi în permanenţã cu experţi, chiar și din afara mediului academic, cerându-le opinia despre ceea ce scrieţi;
-      Doctoratul este o investiţie pentru viaţã, pentru voi ;
-      Un doctorat finalizat nu vã asigurã însã direct un loc de muncã de calitate. Voi trebuie "sã vã bateţi" în a demonstra "pieţii" cã ceea ce aţi studiat își are utilitate.

A fost o adevãratã placere interacţia cu elita Şcolii Doctorale de la Bruxelles. Studenţi veniţi din Germania, Italia, Spania, SUA, Bulgaria și chiar din Madagascar (ţara, nu filmul) s-au alãturat colegilor belgieni în a discuta deschis despre o mai bunã inserţie a doctoranzilor pe piaţa forţei de muncã.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: