luni, 8 februarie 2016

Sarkozy și alegerile primare din Franţa

În urma unui exerciţiu de comunicare politicã, Stânga francezã a organizat alegeri primare în 2011, precizând cã victoria lui François Hollande din 2012 s-a datorat și acestei inovaţii. În 2012, Stânga italianã a urmat exemplul francez și Matteo Renzi e acum premierul Italiei.

Dreapta francezã se pregãtește serios pentru confruntarea electoralã de anul viitor, iar organizarea alegerilor primare este o necesitate. Președintele Republicanilor, Nicolas Sarkozy, a confirmat alegeri primare în aceastã toamnã pentru a desemna candidatul comun al Dreptei. Desigur fostul președinte își joacã revenirea în prima linie a politicii franceze (și chiar europene), convins cã el este de fapt propunerea Dreptei franceze. Ceea ce încearcã este un joc mediatic prin care francezii "îl vor inapoi", sperând în reintrarea în cãrţi pentru funcţia supremã de Şef al Statului francez.

Desigur, anul 2016 este anul alegerilor americane, iar primarele fac încã de acum de deliciul comentatorilor politici. Sperãm sã avem și alegerile primare europene consistente pentru a europarlamentarele din 2019.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: