marți, 2 august 2016

Dan LUCA – intervenţie la Antena 3 despre Preşedinţia româneascã a UE

Recent am avut o intervenţie telefonicã la Antena 3 pe tema avansãrii Preşedinţiei UE. Aşa cum era de aşteptat, Marea Britanie renunțã la președinția Consiliului în a doua jumătate a anului 2017. Astfel, România este invitatã sã prezideze UE în prima jumatate a anului 2019, nu în al doilea semestru cum era planificat iniţial.

Foarte bine puncteazã Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Cristian Bãdescu, implicaţiile acestei decalãri. De vizualizat materialul pentru experţii in afacerile europene.

În continuarea reportajului televizat am punctat importanţa pregãtirii tehnice a Presedenţiei UE pentru România. Am accentuat din nou dimensiunea resursei umane, mai ales prin prisma volumului de specialişti. Sã nu uitãm, Consiliul este sprijinit de Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER) și cele peste 150 de grupuri extrem de specializate și comitete care formează "grupurile de pregătire ale Consiliului". Propuneam acum un an, chiar un nou program guvernamental de pregatire şi sprijinire a funcţionarilor români.

Mai avem doar 29 luni pânã la Preşedinţia româneascã a UE, iar timpul nu joacã cu noi.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: