joi, 25 august 2016

De unde vin campionii olimpici români ?

Dupã ce am prezentat recent câteva opinii despre Campionatul European de fotbal, revin acum cu un mesaj despre rezultatele românești de la Jocurile Olimpice.

Sã fiu sincer mã doare sã vãd clasarea ţãrii mele pe poziţia 47, dar nu mã surprinde. Trãind de aproape 20 de ani în Belgia, observ cum o ţarã micã investește în sport. Handbalul, un sport pe care l-am practicat ani de zile, la nivelul infrastructurii și motivaţiei este peste ceea ce se întâmplã acum în România.

Aproape fiecare sat din Belgia are un bazin de înot. Copiii încã de la vârsta de 4 ani învaţã sã înoate, în cadrul curriculei școlare. În fiecare sãptãmânã, pe lângã orele de sport, au o ora de înot. Şi asta este se întâmplã în Belgia. În Olanda au cel puţin douã ore de înot pe sãptãmânã. Dacã analizezi o clasã de 20 de elevi (nu 36 ca în România), aproximativ 15 dintre ei fac sport în cadrul unui club, fie cã e atletism, gimnasticã, fotbal, cãlãrie sau handbal. Existã o culturã a mișcãrii și a sportului…

Acum câţiva ani, un bun prieten de-al meu, neamţ, profesor de sport la Şcoala Europeanã din Bruxelles, m-a rugat sã-i explic fenomenul: De ce pãrinţii români și bulgari își scutesc medical copiii sã frecventeze orele de sport de la școalã ?  Şi asta în clase mixte, în care olandezii, francezii sau italienii, nu au nici o problemã… Cunoașteţi fenomenul ?

De unde pot veni noii campioni olimpici români ? Întrebare complexã, la care vreau sã dau un rãspuns. În primul rând la nivel local trebuie avutã o bazã minimã, fie cã e teren de fotbal, baschet sau handbal, sãli de sport sau bazine de înot. Urmeazã cluburile. Trebuie sã se prezinte oferte reale pentru parinţi pentru a-i motiva sã-și dea copiii la un club. Avem nevoie de antrenori care știu sã lucreze cu tineri (și avem mulţi sportivi care se pot reconverti mult mai bine decât sã fie oameni de afaceri). Taxele de înscriere se pot co-finanţa de la bugetul local pentru a nu ajunge la cotizaţii de zeci de euro lunar. Prin aceastã strategie vom avea noi campioni ? Nu e sigur, dar trebuie încercat… Sansele sunt mai mari decât în actualul context.

Desigur existã alte culoare posibile: copiii din diaspora pot reprezenta ţara (așa cum este cazul fotbalistului Florin Andone) sau sportivii sunt trimiși de mici în Statele Unite sau ţãri cu infrastructurã sportivã (cea mai vizibilã este abordarea în tenis) sau naturalizam sportivi de nivel înalt sau creãm centre olimpice puternice (fiecare oraș poate sã adopte un sport, așa cum este Deva pentru gimnasticã).

Doar câteva idei…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: