sâmbătă, 17 septembrie 2016

Cu titlu sau fãrã titlu – povestea capitalei culturale europene 2021

În anul 2007 Sibiul gãzbuia capitala culturalã europeanã. A fost momentul care a declanşat gloria turisticã a oraşului de pe Cibin.  

Cu acest prilej clujenii au înţeles potenţialul titlului european de capitalã a culturii şi au sunat mobilizarea. Au înfiintat încã de prin anul 2008 Asociaţia Cluj 2020, 2020 fiind, conform algoritmului, anul când venea rândul unui oraş din România sã preia din nou ştafeta. Clujul aratã frumos în anul 2016. Este un oraş tânar şi nu întâmplãtor titlul de capitalã europeanã a tineretului a fost acordat în 2015.

În ultimii 5 ani, stadionul şi sala polivalentã au facut din Cluj o capitalã indiscutabilã a sportului românesc, dar şi un spaţiu al concertelor de succes.

Şi alte oraşe din Romania s-au ambiţionat pentru a deveni capitalã culturalã, iar finala de 4 a fost plinã de neprevãzut. Un juriu internaţional delegat de Uniunea Europeană a decis ce oraş din România va fi investit cu prestigiosul titlu de capitală culturală 2021. Timisoara a câştigat!  

Vreau sã felicit echipa timişorenilor. Îmi aduc şi acum cu mare plãcere vizita de acum 30 de ani din oraşul rozelor. Era o patã de culoare într-o pâclã de oraşe gri dupã stilul anilor ’80 din România. Timişoara mi-a plãcut şi ultima datã când am vizitat-o, în 2012. Scriam atunci: “Este incontestabil un loc care trebuie vizitat pentru cei care iubesc relaxarea şi liniştea”.

Câteva cuvinte pentru clujenii mei. Normal, îmi pare rãu cã nu este Clujul capitala culturalã europeanã în 2021, dar asta este competiţia. Existã doar un câştigator, şi unul frumos. Cu sau fãrã titluri Clujul reprezintã o perlã a Europei Centrale, un oras care ne umple de mândrie, chiar dacã complexitatea vieţii ne-a fãcut pe unii sã locuim la mii de kilometri de locurile copilãriei.

Continuã, te rog, Clujule!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: