vineri, 3 mai 2019

Spitzenkandidat. Sezonul 2019. Episodul 2. Dezbaterea de la Florenţa.

La 3 zile dupã Dezbaterea de la Maastricht, a venit rândul Florenţei sã fie gazda candidaţilor pentru funcţia supremã a Comisiei Europene. În același format ca acum 5 ani, cu doar cele 4 partide istorice prezente (EPP, PES, ALDE și Verzi), discuţia de ieri a avut plusuri și minusuri.

Sãliţa unde s-a derulat dezbaterea a dat senzaţia de "Europa minusculã și înghesuitã", iar moderatorul a jucat rolul unui profesor de stil vechi, încercând mai mult sã-i înnebuneascã pe candidaţi decât sã le ofere confort.

Foarte neplacutã afirmaţia lui Guy cum cã nu crede în procedura Spitzenkandidat, când toata lumea știe cã a fost un suporter al acestei proceduri încã din 2014. Dacã la nivel de ALDE propuneţi 7 președinţi de Comisie Europeanã e problema voastrã, nu a sistemului…

De data aceasta Guy a atacat Consiliul rapid, dar și – confirm tradiţiei – companiile americane și sistemul de taxare european.

Frans (PES) a fost în permanenţã înţepat de colegii de platou ca fiind un om al actualei Comisii Europene și în general am asistant la o rafalã de atacuri personale. Au fost folosite multe jargoane de Bruxelles și așa cum zicea un coleg jurnalist "dacã eram simplu cetatean nu mã uitam la o altfel de dezbatere".

Câteva idei reiterate de candidaţi :
Ø  E nevoie de o armatã europeanã (Guy) ;
Ø  Cibersecuritatea e începutul politicii de aparare europeanã (Manfred) ;
Ø  Africa trebuie sã fie o prioritate pentru UE (Manfred și Frans) – câteva idei pe tema aceasta am prezentat recent în sensul de legatura între Africa și politica de aparare europeanã ;
Ø  UE trebuie sã fie mai unitã și activã pe plan mondial (Manfred) ;
Ø  Avem nevoie de un buget al zonei euro (Guy) ;
Ø  Trebuie consolidatã piaţa internã a serviciilor (Guy) ;
Ø  UE trebuie sã aibã resurse financiare proprii, precum taxa de carbon (Guy și Frans) ;
Ø  E obligatorie transparenţa votului în Consiliu (Ska) ;
Ø  E nevoie de sustenabilitate socialã (Frans) ;
Ø  Votaţi și pentru copiii voștri – mesaj "apolitic" ecologist (Ska).

Privitã global, Dezbaterea de la Florenţa a fost echilibratã, fãrã învingãtori sau învinși.

Urmeazã staţia Bruxelles – 15 mai 2019, ora 21:00.

Dan LUCA / BruxellesNiciun comentariu: