sâmbătă, 6 iulie 2019

Când îţi trece Turul Franţei prin faţa casei…



Bruxelles-ul şi Belgia întreagã vibreazã în aceste zile la cursa de ciclism cea mai popularã din lume. 20 de milioane de euro a costat capitala Belgiei pentru a putea organiza Grand Départ Tour de France 2019, pentru a doua oarã dupa ediţia din 1958.

Am mai asistat la o etapã a turului în 2010, când reuşisem să fac parte din mulţimea prezentă în jurul stadionului Roi Baudouin pentru a sărbători sosirea cicliştilor

Acum însã a fost mult mai senzaţional. Turul Frantei, cu cicliştii de top şi caravana de maşini, a trecut aproape prin faţa casei în care locuiesc. Greu de explicat senzaţia, de aceea câteva cuvinte sunt necesare.

Deşi pare un eveniment sectorial, Turul Franţei este, după Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial de Fotbal, al 3-lea eveniment sportiv al planetei. Faptul că publicul nu plăteşte bilet de intrare pentru a asista la cursă, face din Turul Franţei un eveniment care trece de limitele întrecerii sportive. Recent un francez îmi explica ce înseamnă pentru bunica sa când turul trece prin satul ei. E sărbătoare mai mare decât de ziua naţională. E “senzaţionalul” care trece pe strada mea, e posibilitatea de a “atinge globalizarea”.

Brandurile puternice au nevoie de susţinere permanentă şi pretutindeni. Nu întâmplător milioane de francezi, dar şi alte naţionalităţi, ies din case pentru un astfel de eveniment. Inovarea este importantă în aceste construcţii, iar aducerea turului în afara Franţei este o idee care prinde. 

Statistic, Turul Franţei trece o datã la 40 de ani prin zona noastrã… Sper sã prind ediţia din 2059... sau ma voi muta in Franţa pentru a maximiza şansele…

Dan LUCA / acum în Dilbeek, aproape de Bruxelles

Niciun comentariu: