joi, 29 aprilie 2021

Dan LUCA – Articol în Ziarul Financiar: ˝Simbolistica europeană a Planurilor Naționale de Relansare și Reziliențã”

Astãzi, 29 aprilie 2021, am publicat un nou articol în Ziarul Financiar.

----------------

Implementarea fondurile europene este un subiect poate chiar mai interesant decât politicile comunitare. Așa cum este normal, prezentarea Planurilor Naționale de Relansare și Reziliența trezeşte un interes enorm.

 

Nu a fost surprinzătoare lansarea în comun a acestor planuri de cele 4 mari puteri europene : Germania, Franța, Italia și Spania. Franța și Germania își sincronizează perfect pașii europeni. Brexitul a simplificat mult conducerea Uniunii Europene. Sub faimosul Tratat de la Aachen, semnat în ianuarie 2019, s-a reinstaurat binom franco-german al anilor 50’. Doar împreunã se poate redresa industria francezã, iar proiectul campionilor europeni (industriali) e mãnuşa perfectã pentru un Emmanuel Macron sub mare presiune internã. Iar Franţa poate sã preia liniştitã acum conducerea apãrãrii europene într-o Uniune Europeană fără britanici.

 

Încă de acum un an, preşedintele francez preciza cã avem nevoie de un plan de salvare european echivalent cu 5-10 puncte din GDP-ul la nivelul UE. Iar acum avem acest plan, chiar și planurile naționale! Pornind de la această idee, Franţa şi Germania vor avansa probabil ideea unui buget comun (doar al celor douã ţãri), predecesor al aşteptatului buget euro la nivelul eurozonei. Există două axe pentru a consolida un posibil buget euro. Flancul sudic este reprezentat de Spania și Italia, ambele țări cu economii puternice, dar vulnerabile la o eventuală criză economică provenită din pandemie. Este de urmãrit și abordarea noii Ligi Hanseanice pe subiectul unui buget euro. Avem aici desigur Olanda, dar și țări care au investit enorm în inovație și cercetare precum  Danemarca, Suedia și Finlanda.

 

Actuala Comisie consideră că noile dezvoltări  sunt baza unui nou pas istoric la nivelul UE. Ingredientele le avem deja pe masă: autonomia europeană, abordarea crizei (împreună, fie ea pandemică sau economică), mecanismele de coordonare la nivel european (Planurile Naționale de Relansare și Reziliența). Avem chiar și discuția cadru cu cetățenii, lansată formal prin Conferință despre viitorul Europei. Consiliul este de părere că rezultatul Conferinței ar trebui să fie reflectat într-un raport către Consiliul European din 2022. În acest document se va pezenta, el mai probabil, bugetul euro…

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: