luni, 4 iulie 2022

Dan LUCA – articol în Făclia: “Șansa României”


Astăzi, în editorialul din Făclia, abordez sectorial posibile dezvoltãri pentru România.

 


Războiul din Ucraina a adus o poziționare europeană fantastică pentru România. Să trecem peste
mesajele imediate, în special legate de imagine, și să vedem cum abordăm, structurat, această fereastră de oportunitate.


Resursele naturale, fie ele gaze naturale sau metale prețioase, devin incredibil de importante în jocul autonomiei strategice europene. România are nevoie acum de o abordare integratã, de evaluare pe termen lung a resurselor existente și potențialul acestora. Nu trebuie începute exploatări fără rost, dar nici impuse blocaje care să oprească dezvoltarea economică.


Capacitatea de prelucrare și producție devine din nou de actualitate. Anumite sectoare industriale pot să redevină prioritare, iar statul român trebuie să canalizeze sau chiar să subventioneze anumite ramuri. Mare atenție cum putem conecta industria țării la reindustrializarea europeanã. Proiectul consolidării industriei europene trebuie să fie făcută și cu România.


România are un potențial enorm în a dezvolta agricultur
a, atât la culturi agricole, dar mai ales la creșterea animalelor. Implicarea primarilor de sate, cei care iubesc pământul și înțeleg animalele, poate să aducă un suflu nou. Doar ascultați aceste voci și veți înțelege cu adevărat potenţialul agriculturii românești. A sta doar la mâna subvenţiilor comunitare şi a marilor arendaşi nu este atitudinea gospodarului român.


Infrastructur
a este un punct sensibil pentru România. Dacă pe aerian și rutier sunt progrese palpabile, feroviarul este încă cu cel puțin 50 de ani în urma vestului european. Cu siguranță trebuie să ne activăm mai inteligent pe acest segment, mai ales că fondurile europene abundă.


O țară care nu investește în resurs
a umanã este sortită eșecului. Trebuie să conectăm insulele de cunoaștere și informare în beneficiul României. Crearea unui țesut de educație și performanță este necesar. Nu e nevoie de reforme senzaționale, ci de viziune și realitate, implementate cu oameni simpli și realiști. Avem nevoie de multă normalitate și bun simţ, mult mai mult decât de senzaționalul efemer.

 

România poate să accelereze pe aceste coordonate, dar e nevoie de o abordare durabilă, facutã în special prin dezvoltarea capacității administrative integrate în UE. România este a tuturor, nu doar a instituțiilor și a politicienilor. Este și a societății civile, organizare sau nu, este a corporațiilor, este a profesorilor și sportivilor, este a noastră, a tuturor. Este un joc de echipã în care doar împreună avem șansă să fim puternici.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: