luni, 14 noiembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia de Cluj: ˝Cosmocraţia la români˝


În editorialul de astăzi câteva cuvinte despre contribuția României la guvernanță globală.

 

---

Este acea perioadã a anului când, la nivel global, se discutã din nou soarta planetei. Sub brandul COP avem an de an cam aceeași narativă și puțini mai au încrederea că astfel de evenimente au impactul necesar. De fapt, de ce să nu o spunem chiar deschis, câți cred că sistemul planetar este guvernat de Organizația Națiunilor Unite? Eșecul tot mai mare al multilateralismului de a oferi soluții globale la problemele mondiale este tot mai alarmant.

 

Avem nevoie de mai mult multilateralism și sunt necesare mai multe structuri globale pentru a aborda problemele transnaționale. Desigur, guvernanța globală poate să fie impulsionată de către europeni. Era chiar ideea că o guvernanță globală susținută de europeni poate oferi răspunsuri la probleme precum migrație, schimbări climatice, mecanism global de impozitare sau securitate cibernetică.

 

Tot timpul am fãcut parte dintr-o structurã mondialã, tehnologia însã a accelerat apropierea între naţii şi cetãţeni. Există voci din Africa și Asia care susţin acum chiar necesitatea unui Congres Global pentru o resetare a multilateralismului.

 

Cosmocraţia, sau știința guvernării lumii, are proiecţii și în România. Apartenenţa la Uniunea Europeană și NATO dã cel puțin indirect acces țării noastre la marile teatre ale deciziilor mondiale. Relațiile bilaterale dintre state nu au încetat însã să existe și mulți vor zice că de fapt aceasta rămâne baza în abordările naţiunilor. Totuși, o Uniunea Europeanã care negotiazã un acord comercial cu țările MERCOSUR poate să ajute enorm dezvoltarea țărilor membre.  La fel, structura NATO este fără doar și poate un scut perfect pentru eventuale escaladări ale conflictelor armate.

 

Important este să avem simțul realității ca țară inserată pe poziția 63 la nivel mondial ca număr de populație. Apartenența la UE și NATO este o fereastră fantastică pentru a ne exprima la nivel mondial, chiar de a influența bunul mers la lucrurilor. Asta implică însă o abordare mai puternică a integrării europene, dar și a dezvoltării capacității României de a activa eficient în aceste structuri multilaterale. Există o oportunitate de care trebuie să profităm în permanenţã. Suntem prezenţi în acest joc al influenţei globale ?

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

 

Niciun comentariu: