luni, 21 noiembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia de Cluj : ˝Stabilitatea vine de la Berlin”


Câteva cuvinte despre jocul Germaniei în actualul context european în editorialul meu de astăzi din Făclia de Cluj.

 

---

 

Într-o Europã marcată de crize și incertitudini, încercăm să identificăm reperele care să ne ghideze existența în următoarele luni. Normal, tânjim spre o stabilitate necesară planificării pe cât posibil a vieții. Ultimii trei ani au fost mai denși decât de obicei, putându-se socoti dublu precum anii de război. Unii zic însă că această stare este noul normal și trebuie să ne raportăm de acum încolo la această realitate.

 

La nivel european, după Brexit, se părea că motorul franco-german a preluat fără probleme frânele și detinele Europei. Totuși, războiul din Ucraina a avut un ricoșeu puternic în special asupra politicii energetice germane. Ieșiți din bătălia legislativă cu o carte câștigătoare, gazul, brusc totul s-a năruit precum un castel de nisip. Chiar și statuia doamnei Merkel, care a condus Germania timp de16 ani, a fost coborâtă de pe piedestal.

 

Germania nu este însă o țară care să se sperie de crize sau să înceapă să se plângă de condițiile nefavorabile. Și-a reevaluat situația și instrumentele aflate la îndemână. Se pare că încheie anul cu mult optimism, în ciuda previziunilor sumbre de acum câteva luni. Coaliția din fruntea Germaniei este stabilă și puternică, iar poziția liderului europeano-german Ursula von der Leyen este incontestabilă. Într-o simbioză perfectă cu Bruxelles-ul, Berlinul își exprimă deschis opinia despre extinderea Uniunii Europene sau despre relațiile comerciale cu alte continente, despre tot ce contează cu adevărat la nivel comunitar.

 

Germania are o voce puternică la nivelul celor două partide europene care domină echişierul politic de zeci de ani. Partidul Popular European are încredere în creștin-democrata Ursula von der Leyen ca lider al Europei, iar SPD-ul a organizat recent la Berlin Congresul Socialiștilor Europeni. Cei avizați în politica europeană susțin chiar că realegerea actualului președinte al Comisiei Europene pentru încă un mandat de 5 ani este o simplă formalitate, deși mai avem ceva timp până la alegerile europene din 2024.

 

Dan LUCA / Bruxelles 

 

 

 

Niciun comentariu: