marți, 1 noiembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Din interiorul sistemului”


Câteva idei despre cum să joci (european) din interiorul sistemului (UE) în editorialul meu de astăzi din Făclia de Cluj.

 

---

 

Românii sunt europeni, iar din 2007, prin intrarea României în Uniunea Europeană, avem chiar pașaport european. Desigur, asta nu face să ne pierdem indentitatea românească. Spun, chiar din contrã, europenismul vine ca o mănușă pentru a ne crea un viitor ca nație, într-un spațiu al păcii și prosperității.

 

Dacă reușim să avem o abordare europeană, atât de necesară în zielele noastre, vom putea să înțelegem că alte nații din Uniunea Europeană sunt parteneri și nu străini. Împreună construim în fiecare zi un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri. Pare sec și pedagogic, dar cuvintele sunt pline de sens. A trăi împreună implică dialog, de multe ori un punct greu de atins în spațiul multicultural. Implică respect pentru alte culturi, dar și o așteptată reciprocitate.

 

Un club, condus după valori, așa cum este cel european, are reguli pentru toată lumea. Iar acest ghidaj, fie legislativ sau etic, este în permanenţã, nu doar din când în când. Am prins acest tren al integrării europene și încă o dată mii de mulțumiri că suntem în această structurã a libertății. Acum însă, în interior fiind, avem instrumentele de membru și desigur pârghiile pentru a avansa.

 

Cum racordezi o ţară la structurile europene? Ai grijă să fie bine reprezentată de cei care vin în "diplomație navetã”, că vorbim de miniştri sau secretari de stat, respectiv te asiguri că ai experţi excelenţi în grupurile de lucru şi între funcţionarii instituţiei cu pricina.

 

Ce se poate face cu "shuttle diplomacy"? Se pot face multe, în contextul în care factorul politic - căci el vine în general în delegaţii - înţelege ideea de consiliere şi se lasă consiliat în definirea unei viziuni coerente de ţară. Restul e abilitate de networking şi negociere, în combinarea apărării interesului naţional cu necesarul compromis pentru obţinerea unei majorităţi într-o adunare cu geometrie complexă a intereselor. Aici este necesar un progres mult mai mare, iar progresul nu poate veni decât din presiunea publică pentru o prestaţie calitativă mai bună la nivelul aleşilor.

 

Ce se poate face la nivelul grupurilor de experţi, veniţi în vizită la nivelul grupurilor de lucru? În primul rând, antrenarea lor în "de-ale instituţiei", de către românii care sunt deja la faţa locului, şi le pot oferi informaţii preţioase cu privire la cutumele instituţionale, dar şi limitele în care se poate negocia: de multe ori vezi, în funcţie de naţiune, delegaţii fie prea curajoase fie prea pasive, şi mai tot timpul extremele nu sunt apreciate în aparatele birocratice europene.

 

Dacă în primele două cazuri se poate vorbi de delegaţii "naţionale", din ce în ce mai mult în cadrul instituţiilor internaţionale ajung români pe bază efortului personal, pe baza unor proceduri dure de selecţie. Sunt mândri pe bună dreptate de muncă lor, mulţi nu ajung acolo pe baza unor referinţe naţionale, şi aşadar e important ca în cazul acestora instituţiile româneşti, prin reprezentanţele de la faţa locului, să întindă primele mâna, pentru a stimula crearea unei veritabile reţele româneşti în organizaţia internaţională cu pricina, cu un flux inteligent al informaţiei. Nimeni nu are de pierdut din această deschidere, toţi au de câştigat!

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: