luni, 13 februarie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Inovația care deranjează”

 

 În editorialul de astăzi din Făclia prezint câteva idei despre impactul tehnologiei asupra societății.

 

---


De când s-a inventat Internetul, ne adaptăm în mod rapid și permanent modul de viață. Criza pandemică a accelerat ca anumite segmente să îmbrățișeze cu adevărat digitalizarea, iar experiențele cursurilor virtuale sau a cumpărăturilor online au prins puternic.


Desigur, nu toți primesc cu același entuziasm anumite aplicații tehnologice care ating maturitatea de consum. Îmi amintesc, la sfârșitul anilor '90, cum mulți refuzau să aibă un telefon mobil. Argumentul maxim era că pot să fie deranjați de diverși...


E greu să ne imaginăm astăzi o lume fără căutările pe Google, fără email, fără WhatsApp sau fără platformele de social media. Chiar și în domeniul cercetării academice, s-a produs o democratizare a posibilității de acces la cărți și articole imposibil de imaginat în trecut.


Normal, orice lucru bun își are și reversul medaliei. Subiecte precum protecția datelor, proprietatea intelectuală sau chiar furtul online au devenit de notorietate. Politicienii au reacționat și, împreună cu experții, încearcă să stabilească o ordine acceptabilă și legală.


Inovația tehnologică își are drumul și este bine pentru umanitate. A respinge și a te izola nu este soluția într-o lume globală și interconectată. E important de analizat și observat cum o unealtă nouă ne face viață mai ușoară. E bine de încercat să vedem cum putem să ne creem chiar un avantaj competitiv, mai ales când proiectăm totul la dezvoltarea unei afaceri.


Clujul a înțeles aceste tendințe în ultimii 20 de ani, iar acum este practic un centru regional de dezvoltare digitală. Nu există limite în astfel de abordări și doar timpul poate să confirme anumite ipoteze de potențial de piață. Important este însă să avem și o abordare socială a întregului proces de digitalizare. Avem nevoie că toți cetățenii să se bucure cu adevărat de toate descoperirile lumii moderne. 

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: