luni, 8 mai 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Oamenii din Bruxelles”


Despre atmosfera din Bruxelles în editorialul meu de astăzi din Făclia.

---

 

Locuiesc, trăiesc și muncesc în Bruxelles de peste 25 ani. Sunt în permanent contact cu expaţi, funcţionari din instituţiile europene, cu angajaţi din sectorul privat, europeni, români, dar nu numai. Cum aş putea să descriu mai bine atmosfera capitalei belgiene/europene? Oraşul cu sute de evenimente zilnice – conferinţe, dezbateri, manifestaţii culturale sau de branding naţional.

 

Un sondaj legat de viaţa europenilor din Bruxelles, prezintă o imagine a acestei comunităţi speciale. Aproape jumătate dintre respondenţi consideră calitatea vieţii în Bruxelles, „mai bună decît în alte mari oraşe europene“. Locuinţele sunt considerate în general mai ieftine (38%) şi ofertele culturale sunt văzute ca „bogate şi variate“ (78%). Expaţii sunt de acord că asistenţa medicală este „de înaltă calitate“ (60%) şi că Bruxelles-ul este „un oraş gastronomic“ (70%).

 

Pe termen lung, ancheta a dezvăluit o înclinaţie pentru expaţii UE de a se integra bine în comunitatea locală. Cu cât stau mai mult cu atât mai probabil se pare că expatriaţii vor ieşi din „bula europeană“.

 

Puţin peste jumătate din respondenţi au declarat că ar dori ca, în cazul administraţiei publice de la Bruxelles, să se vorbească mai mult limba engleză, fiind un handicap pentru cei care nu vorbesc franceză sau olandeză. Aproximativ 80% dintre cei întrebaţi au declarat că folosesc în principal limba engleză în viaţa lor de zi cu zi, în relaţie cu alţi profesionişti UE de la Bruxelles, subliniind un sentiment crescînd de pragmatism faţă de limbile străine.

 

Când expaţii UE aleg să rămînă la Bruxelles pentru mai mult de zece ani, 77% devin proprietari de case, ceea ce reflectă atractivitatea pieţei imobiliare din Bruxelles.

 

Turişti! Aceştia vin să vadă unul dintre locurile principale de luare a deciziilor comunitare, cu implicaţii majore asupra vieţii fiecărui cetăţean. Chiar dacă nu este Ziua porţilor deschise, Serviciul de vizite al Comisiei va îmbunătăţi cunoştinţele turiştilor despre Uniune. Organizate la Centrul pentru vizitatori situat în apropiere, aceste prezentări au o durată de 90 de minute şi sunt urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Comisia nu este singura instituţie UE care se poate vizita. Consiliul UE oferă conferinţe de informare, iar Parlamentul European găzduieşte vizite individuale sau pentru grupuri organizate, ocazie cu care putem asista la o sesiune plenară sau la un eveniment public, participarea fiind gratuită.

 

Profitând de poziţia de capitală a Europei, Bruxelles-ul reuşeşte să promoveze şi valorile proprii. Pe lângă sediile acestor instituţii, poţi vizită o serie de muzee: Muzeul jucăriilor, Muzeul regal de arte frumoase, Muzeul de benzi desenate; pieţe şi parcuri, poţi admira arhitectură, te poţi relaxa într-o cafenea boemă sau pe o terasă, degustând unul dintre sutele de feluri de bere tradiţională. După o astfel de vizită, Bruxelles-ul nu va mai părea la fel de sobru. Bruxelles-ul, o capitală a contrastelor, este extrem de animat, mai ales în perioadele de vacanţă când, pe străzi, în localuri şi magazine, întâlneşti turişti din toate colţurile lumii. Localurile oferă posibilităţi variate de alegere, din diferite culturi gastronomice, de la fructele de mare specifice întregii ţări, la bucătărie grecească, italiană, chinezească, turcească sau marocană. Muzica străzilor sau a pub-urilor va aminti şi ea că te afli într-un oraş unde poţi regăși unul dintre cele mai mari mozaicuri culturale.

 

Belgia şi Bruxelles-ul au ştiut să valorifice avantajul găzduirii instituţiilor europene. Menţionam cum a devenit Bruxelles-ul un pol de organizare a congreselor europene şi internaţionale, dar e mai mult decât atât. S-a dezvoltat un turism de nişă, unde turistul îşi petrece în medie trei zile în Bruxelles. Chiar dacă brandul este superevaluat, belgienii cunosc realitatea – nu e prea mult de vizitat pe aici, aici nu e Paris sau Roma, şi nici măcar Atena sau Istanbul.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: