luni, 4 septembrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: ˝Întrebările toamnei˝


În articolul semnat astăzi în Făclia creionez principalele subiecte ale toamnei europene.

 

---

 

Sună clopoțelul și ne întoarecem la dosarele noastre fierbinți, fie că vorbim de probleme globale sau de subiectele strategice ale Europei.

 

Războiul din Ucraina domină agenda, iar ramificațiile conflictului depășesc cu mult predicțiile de acum câteva luni. Chiar și această extindere a BRICS este surprinzătoare ca amploare și să fiu sincer sunt sceptic asupra reușitei. Dar, desigur, discuția politică este aceleratã, iar tema multilateralismului a intrat puternic pe agendã.

 

Revenind la continentul european, subiectul extinderii UE trebuie analizat ca un proiect fundamental al următorilor 10 ani. Se dorește consolidarea stabilității pe continentul european prin înglobarea în Uniunea Europeană a țărilor care vibrează la proiectul european. Sunt practic două orizonturi geografice clare. Ucraina și Moldova pot la sfârșitul anului să deschidă oficial negocierile de aderare. Un proces paralel are loc în Balcani, chiar și țări precum Serbia sau Kosovo fiind așteptate să între în federația europeană. Treptat, narativa securității devine tot mai importantă pentru Uniunea Europeană. Soluția este o societatea europeană completă și prosperă. O formă de relaționare regională responsabilă, prin intermediul unei Uniuni Europene extinse, este și un răspuns la lipsa unei guvernanţe mondiale adaptate acestui secol.   


Apararea europeană se dezvoltă pe binomul UE-NATO. Dacă până acum NATO asigura securitatea, iar UE prosperitatea economică, cele două structuri și concepte se suprapun acum în unele cazuri. Este un dosar foarte dinamic, iar următoarele luni vor aduce cu siguranță multe clarificări.

 

Prosperitatea spațiului european are nevoie de un nou proiect politic îndrăzneț. După piața internă de acum 30 de ani și adoptarea monedei comune euro în 1999, preconizăm al treilea salt european. Un buget comun al țărilor care formează zona euro pare o soluție integratoare care ar da multă putere unei economii europene sincronizate. Următoarele luni vor da semnale despre un asemenea proiect, iar pașii comisarului Thierry Breton sunt bine de urmărit pentru a înțelege economia europeanã a anului 2030.

 

Chiar dacă nu se spune deschis, suntem deja în campania electorală pentru alegerile europene din iunie 2024. Congresele partidelor politice europene din toamna lui 2023 vor clarifica prioritățile agendei 2024-2029, dar vor contura şi principalele locomotive electorale. Este de urmărit, în special, congresul Partidului Popular European, în care disputa dintre Manfred Weber și Ursula von der Leyen oferă multã culoare politicii europene.

 

Următoarele luni sunt interesante și din punct de vedere al alegerilor naționale din Polonia și Olanda. Pot să existe schimbări majore din punct de vedere al reprezentării pentru Consiliul European care va decide în iulie 2024 viitorul președinte al Comisiei Europene.

 

Gruparea forțelor eurosceptice sau chiar anti-europene ia amploare, iar partidele proeuropene au mult de structurat și comunicat pentru a convinge cetățenii că Uniunea Europeană are viitor. Următoarele luni vor da tonul acestor mesaje pentru  a anticipa mai bine rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: