luni, 27 mai 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Economia Moldovei”

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană generează o serie de avantaje economice directe și indirecte. Câteva idei în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

---

 

Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale. În acest context, se ridică întrebarea esențială: ce impact ar putea avea autonomia strategică europeană asupra Republicii Moldova, într-o perioadă în care continentul își redefinește prioritățile și structurile? Adicã şi mai pragmatic spus, ce oportunitãţi economice sunt pentru moldoveni, prin prisma aderãrãrii la blocul comunitar?

 

Karel Lannoo, care de 24 de ani este director executiv al think tank-ului CEPS din Bruxelles, consideră că Republica Moldova prezintă interes pentru Uniunea Europeană - în primul rând datorită amplasării sale geografice. Stabilitatea pe termen lung este o condiție obligatorie pentru businessul mare. La nivelul UE, desigur, Moldova va beneficia de fonduri de aderare, dar și de  multe investiţii de la companiile străine, care vom investi în Moldova pentru că devine membru al UE.

 

Experții europeni consideră că începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE este un semnal bun din punct de vedere al industriei farmaceutice. „Ca stat membru, Moldova va face parte din Agenția Europeană a Medicamentului. Aceasta procedură implică armonizarea standardului de calitate, ceea ce implică o industrie mai competitivă pe plan european și internațional. O reputație mai bună oferă posibilitatea de a crește semnificativ acest segment al industriei farmaceutice din Republica Moldova", consideră Alexandra Tãmaş, Public Affairs Director al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA).

 

Republica Moldova a fost și este ținta atacurilor cibernetice din partea Federației Ruse, la fel cum sunt și alte state, chiar membre a Uniunii Europene. Diferența dintre Moldova și statele blocului comunitar este faptul că autoritățile de la Chișinău nu au reușit deocamdată să își întărească sistemul de apărare, spre deosebire de țările din UE, care și-au consolidat reziliența în ceea ce numim astăzi Securitate Cibernetică. Din fericire pentru Republica Moldova, UE este gata să investească în acest domeniu, spune expertul în politici digitale europene, Claudia Gherman. „Digitalizarea rămâne o politică prioritară pentru Republica Moldova. Date fiind recentele activități la nivel național în domeniul securității cibernetice, consolidarea ecosistemului digital moldovenesc va continua s-o apropie de cel european”, consideră experta.

 

Experții de la Bruxelles se arată rezervați față de oportunitatea Republicii Moldova de a dezvolta o industrie de apărare, în contextul autonomiei strategice europene. „Până la clarificarea statutului Moldovei legat de NATO este greu de imaginat cã țările europene vor investi în industria militară din Moldova. Totul trebuie văzut din punct de vedere al unei cooperãri regionale, cu atat mai mult cu cât Moldova are o relație foarte bună cu România. Există un potențial de a se dezvolta o industrie de componente, de subsistem de armament”, a precizat o sursă calificată de la Bruxelles.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: