marți, 2 iunie 2009

NU naţionalismului în Parlamentul European!


Câteva zile ne despart de alegerile europarlamentare. Spuneam că Uniunea se confruntă cu dilema menţinerii identităţii proprii, când ideea de uniune presupune minimizarea diferenţelor între statele membre şi, deci, astfel naţionalismul nu poate şi nu va fi niciodată încurajat.

Un raport recent, realiat de institutul "Ovidiu Şincai" le recomandă românilor să analizeze bine discursurile politice puternic naţionaliste, deoarece nu sunt deloc agreate de către Parlamentul European. Pe o structură bine definită, stereotipul politicianului naţionalist se remarcă prin violenţa în limbaj, încurajată de justiţia socială. Cum pot acestea să îşi facă loc lângă declaraţiile pro-europene?

Această combinaţie nu face altceva decât să producă euroscepticism, cu aluzie la imigranţi şi la regionalism. Şi acest regionalism este amintit în unele concepte din unele teorii ale naţionalismului, mai ales atunci când se face dintre naţionalismul "civic", de tip "occidental", luminat, bazat pe drepturi civice, şi un patriotism nobil, respectiv cel "etnic", de tip "oriental", agresiv, intolerant, concepte larg dezvoltate de unii autori ca Hans Kohn sau John Plamenatz şi susţinute de concepţia universalistă a Occidentului. Ce alt exemplu poate fi mai bun decât ameninţarea cu trimiterea de scrisori de sesizare către Uniune, cu atenţionarea că alegerile din România vor fi fraudate, asta cu o săptămână înainte de europarlamentare.

Cum se vor manifesta naţionaliştii români în Parlamentul European? Sperãm sã nu-i vedem acolo!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: