miercuri, 17 iunie 2009

Controversatele schimbări la Google


Google, vine în sprijinul utilizatorilor care apelează la motorul de căutare pentru economie de timp, iar prin felul în care sunt afişate acum rezultatele, informaţia căutată va fi găsită mult mai rapid.

Şi de această dată sunt totuşi şi sceptici, concurenţii, care consideră că după ultimele modificări făcute de Google, perioada de timp petrecută pe pagina lor este mult mai mare, înainte de a ajunge pe alte site-uri, ale căror link-uri sunt afişate printre rezultatele căutării, aşa cum s-a întâmplat când a fost introdusă posibilitatea personalizării rezultatelor.

Aceste link-uri sunt însoţite de o descriere mult mai amplă, care de această dată s-ar putea să îţi ofere informaţia dorită, chiar şi fară accesarea sursei. Această descriere mult mai detaliată presupune mai multă răbdare din partea utilizatorului, şi care, nu neapărat îl va trimite pe acesta spre informaţia dorită.

Dacă până acum, atunci când se căutau informaţii folosind mai multe cuvinte cheie, rezultatele afişate conţineau o sumedenie de date irelevante, acum, folosind chiar şi o frază, putem găsi o pagină care să conţină contextual ceea ce căutăm. Un fel de web intelligent - dădeam exemplul cuvintelor cu mai multe înţelesuri.

Pentru cei care apelează la secţiunea “subiecte asemănătoare”, acum lista este mult mai cuprinzătoare. Ce ne asigură cei de Google este faptul că, rezultatele afişate sunt mult mai multe, fiind găsite folosind cuvinte cheie chiar şi în alte limbi europene, nu doar în engleză.

Dacă în urmă cu ceva vreme pentru a obţine date mai complexe puteai să foloseşti cuvinte cheie în limba engleză, acum baza de date este mult mai complexă şi nu ai de muncit de mai multe ori, să cauţi cuvintele cheie potrivite, să alegi link-urile care le conţin pe toate, contextual, să citeşti, să traduci, şi abia apoi să prelucrezi informaţia.

Spuneam că atunci când se lansează site-urile trebuie ţinut cont ca acestea să apară printre primele pe paginile de rezultate ale motorului de căutare, şi această recomandare rămâne valabilă, chiar dacă poate utilizatorul va găsi informaţia cautată doar citind descrierea link-ului către site-ul respectiv, tot motorul de căutare rămâne soluţia cea mai sigură pentru ca site-ul să fie descoperit de utilizator.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: