miercuri, 7 octombrie 2009

Universităţi româneşti în afara ţării


Este nevoie de ceva nou în educaţia europeană, sistemul românesc e încã prea osificat, trebuie făcut ceva pentru un sistem educaţional european adaptat necesitãţiilor secolului XXI.

M-a surpins plãcut recenta colaborare româno-italiană în domeniul educaţiei, în care după cum se vede sunt implicate şi autorităţile a două oraşe. Totul reprezintă o premieră, un prim pas şi totodată oferă posibilităţi mult mai mari de mobilitate, atât pentru studenţi, cât şi pentru cadrele didactice, ceea ce va uşura realizarea unor programe de cercetare comune.

În acest an, nu vor fi încă studenţi la “Universitatea din Viterbo”, însă această iniţiativă, aşa cum spun şi autorităţile italiene, constituie un “model de incluziune socială, atât pentru România, cât şi pentru Italia”.

Sunt de apreciat şi cifrele date de prefectul din Viterbo, şi sper să se conştientizeze, din ce în ce mai mult contribuţia românilor la dezvoltarea economică, în fiecare colţişor al lumii, unde aceştia au ales să muncească.

Se vede clar şi din declaraţiile tinerilor români stabiliţi în afara ţării că vor să facă ceva, vor să îşi facă un rost în viaţă, şi au dreptul să aibă acces la instituţiile de învăţământ, oriunde ar locui.

Felicitări celor care au contribuit la acest proiect!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: