sâmbătă, 26 decembrie 2009

Bilanţ: 2009 din punct de vedere…

Sfârşit de 2009, un an care se anunţa plin de evenimente, atât pe plan european, cât şi pe plan naţional.

...European

În urma alegerilor din iunie 2009 avem un nou Parlament European în componenţa căruia găsim acum un mozaic inimaginabil de partide şi “doctrine”. Mai puţin evident decât la nivel naţional, avem o mare coaliţie la putere, vizibilă în special la desemnarea preşedintelui Parlamentului European. Pentru doi ani şi jumătate un creştin-democrat – Jerzy Buzek, polonez, primul “estic” investit cu o asemenea onoare - iar apoi va urma liderul socialiştilor şi democraţilor pentru un mandat similar.

José Manuel Barroso a reuşit să se impună ca lider al Comisiei Europene pentru un nou mandat de cinci ani, profitând în special de lipsa de coerenţă a stângii europene în a da un mesaj eficient electoratului ca răspuns la actuala criză financiară.

Ratificarea Tratatului de la Lisabona a ţinut Uniunea Europeană într-o tensiune istorică. Dar au trecut toate cu bine, cu DA-ul irlandezilor – smuls greu, cu multă muncă - prin octombrie şi apoi împăcarea “liderilor rebeli” ai Poloniei şi Cehiei cu ideea că e timpul să aibă o atitudine constructivă. Astfel de la 1 decembrie 2009 avem un nou tratat, iar ca rezultat, după negocieri între liderii europeni – în care cetăţeanul european nu a avut nimic de spus – avem primul Preşedinte stabil al Uniunii Europene - Herman Van Rompuy – şi noul şef al diplomaţiei europene - Catherine Ashton.

Au fost şi alegerile din Germania anul acesta, care au consolidat un lider european incontestabil, Angela Merkel, deosebit de influentă acum pe dreapta europeană.

Iar pe final de an, delegaţii la congresele europene ale socialiştilor europeni şi cei ai Partidului Popular European şi-au reales liderii, atât în cazul lui Poul Nyrup Rasmussen, cât şi respectiv în cel a lui Wilfried Martens.

...Românesc

România şi-a trăit al treilea an ca membru al Uniunii Europene, dar e încă greu, greu în a calibra sistemul românesc la dinamica comunitară. Criza financiară, campaniile electorale şi alegerile care parcă nu se mai termină, au măcinat ţara, iar cei care au pierdut sunt cetăţenii.

Parcă nu reuşim încă acea “detenţă de la trecut la realitate”, iar subiecte care credeam că sunt de domeniul trecutului au reînviat într-un an 2009 – la 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie ‘89 - pe care dorim să-l uităm cât mai repede.

În toată această atmosferă sumbră, într-o competiţie acerbă cu bulgarii pentru locul 26 european, a fost şi o rază de speranţă, desemnarea lui Dacian Cioloş pentru postul de comisar european pentru agricultură.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: