marți, 2 noiembrie 2010

Crearea de locuri de muncă pe model american?

Forbes SUA a făcut o propunere interesantă ce prezintă 4 metode prin care s-ar putea crea locuri de muncă cu investiţii financiare minime.

Reducerea şomajului fără consumarea resurselor bugetare ar fi evident o soluţie de dorit şi în România, aceasta fiind una din problemele specifice perioadei de criză pe care o traversează ţara.

Pe lângă dezvoltarea acţiunilor antreprenoriale, se aminteşte renunţarea la ghidarea după un salar minim impus la nivel naţional. Nu cred ca o astfel de abordare este potrivitã în România.

Cea de-a treia măsură, în ceea ce priveşte investiţiile, ar avea priză în România, dacă luăm în calcul atracţia investitorilor străini pentru forţa de muncă relativ ieftină de pe piaţa românească. Acest lucru mai este valabil însă dacă vine vorba de contribuţiile reţinute angajaţilor din venitul pe care îl realizează.

Dacă primele trei măsuri sunt raportate în special la “bani” şi la schimbarea modului de repartizare a bugetului angajatorilor, ultima, reprezentată de “cointeresarea personalului la profilul companiei”, presupune în primul rând schimbarea mentalităţii manageriale, lucru mult mai greu de realizat într-o perioadă scurtă de timp.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: