miercuri, 19 decembrie 2012

Bilanţ: 2012 din punct de vedere european, românesc şi local

Au mai rămas doar câteva zile din 2012, un an care s-a dovedit, aşa cum anticipam, un an al schimbărilor, atât pe fondul crizei, cât şi în contextul evenimentelor de natură politică. Aşa cum suntem obişnuiţi prinde bine să realizăm un bilanţ, util nu atât pentru contabilizarea evenimentelor trecute, cât mai ales pentru a reuşi să stabilim cât mai corect priorităţile viitoare.

... European

Încă din ianuarie Parlamentul European şi-a ales un nou lider, în persoana social-democratului german Martin Schultz.

Victoria socialiştilor nu este singulară, stânga europeană obţinând tot mai mult credit din partea cetăţenilor, care manifestă o tendinţă de reorientare, nemulţumirea lor fiind agravată de efectele crizei care persistă şi în acest an.

Dezbaterile pe tema salvării monedei euro şi a eurozonei “dospesc”, ajungându-se  la discuţii nu doar despre o Uniune Fiscală la nivel european, ci chiar şi una politică. Astfel, crearea Statelor Unite ale Europei începe să fie din ce în ce mai puţin o simplă utopie.

Accentele naţionale expuse de marile puteri europene se simt în continuare, ceea ce îngreunează luarea deciziilor cu implicaţii majore pentru viitorul UE. În tot acest context, Marea Britanie îşi păstrează “atitudinea insulară”.

Primăvara anului 2012 a însemnat pentru Franţa schimbarea preşedintelui, însă alegerea lui Hollande a însemnat şi schimbări în dezbaterile europene la nivel înalt, destrămându-se celebrul cuplu “Merkozy”.

La sfârşitul acestui an s-a scris o nouă pagină în istoria Uniunii Europene, obţinerea Premiului Nobel pentru Pace, însă evenimentul organizat pentru înmânarea acestuia a scos din nou la iveală o dilemă – cine conduce totuşi UE?

... Românesc

2012, un an cu multe evenimente politice importante şi în plan naţional. După moţiunea de cenzură aprobată în primăvara acestui an, Victor Ponta devine şeful Guvernului României. Victoria incontestabilă a Coaliţiei USL aflate la putere în România întăreşte victoria europeană a stângii.

Discuţiile pe tema absorbţiei fondurilor europene şi a aderării la Schengen au ocupat şi în 2012 spaţii importante în agenda naţională, lăsând prea puţine resurse “temelor mărunte”.

... Local

Un adevărat magnet naţional, Clujul a fost desemnat Capitala Europeană a Tineretului în 2015, un pas important spre ţelul propus de a deveni Capitală Culturală în 2020.

Ca oraş turistic însă, încă mai este mult de lucru. Ca şi centru universitar Clujul se poziţionează bine la nivel naţional, deşi clasamentele internaţionale sugerează că nu se profită suficient de potenţialul existent. Apropo de potenţial, dezbaterile care au avut loc în acest an în domeniul afacerilor şi investiţiilor, au propus oraşul pentru a deveni un Silicon Valley pentru România.

Din punct de vedere administrativ, în urma alegerilor locale din vară, Emil Boc, redevine la primăria Clujului. Alegeri şi schimbări pe toate planurile - în primăvara acestui an fost ales un nou rector al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, în persoana Profesorului Universitar Ioan Aurel Pop.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: