joi, 20 decembrie 2012

Van Rompuy – despre interese, legitimitate şi reprezentare în UE

Deşi marile partide europene nu au decis încă oficial candidaţii pentru alegerile din 2014, « feţele » care ar putea intra în cursa pentru preşedenţia Comisiei Europene, Van Rompuy este de părere că alegerile directe ar fi « contraproductive ».

Preşedintele Consiliului European îşi argumentează poziţia, precizând că persoana respectivă se va bucura de toată legitimitatea, însă nu este o soluţie dacă competenţele Comisiei nu se vor lărgi.

Rompuy ţine să precizeze de asemenea că în UE se practică o metodă de rezolvare a problemelor prin crearea de noi instituţii, de noi funcţii – dintre care singura justificată ar fi, pe un ton gumeţ, tocmai cea de Preşedinte a Consiliului European.

Lăsând gluma la o parte, problemele care apar pe fondul diferenţelor culturale se resimt tocmai când e nevoie de mai multă solidaritate în lupta cu efectele crizei, iar pe lângă acestea mai apar şi influenţele ideologice ale partidelor politice care reprezintă fiecare ţară membră la masa dezbaterilor. Astfel de cele mai multe ori este foarte greu ca acestea să coincidă cu interesele UE.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: