miercuri, 6 martie 2013

Polonia şi UE văzute de la Varşovia - varianta 2013

De vreo 3 ani, în calitate de Director EurActiv pentru Europa, vizitez mult Varşovia. Este interesant să urmăresc evoluţia acestei ţări şi racordarea sa la mecanismul Uniunii Europene. Este o plăcere să vorbeşti despre Europa şi înşurubarea poloneză în această macro-structură, cu cei care conduc instituţii, corporaţii, patronate, sindicate, trusturi de presă, ONG-uri sau think-tank-uri.

Recent am petrecut alte 3 zile în capitala Poloniei, prilej cu care doresc să vă împărtăşesc câteva gânduri.

Din punct de vedere european sunt subiecte importante pe agenda publică: ţinta ţării de a introduce euro în 2016, impactul bugetului 2014-2020 asupra politicii de coeziune sau dezbaterea despre sursele de energie. Se vorbeşte foarte mult despre schimbările climaterice în contextul energiei, mai ales că în noiembrie 2013 se va desfăşura o conferinţă a Naţiunilor Unite pe acest subiect în Polonia.

Întâlnirea de pe 6 martie între liderii ţărilor Visegrad, la care au participat şi cancelarul german Angela Merkel, dar şi preşedintele francez, Françoise Hollande, arată că Polonia doreşte să joace cartea sa de lider regional, dar totul ancorat la dezbaterea europeană. Şi poate nu este rău să ating subiectul pe care îl gestionez de câteva luni, cel al "Viitorului instituţiilor europene". Comparativ, dezbaterea este mult mai avansată chiar decât în Italia. Instituţiile, dar şi patronatul şi societatea civilă organizată, tratează cu mare interes acest subiect pregătind dezbateri publice atât la Varşovia, cât şi la Bruxelles. Totul pentru a arăta că Polonia are o opinie în această construcţie europeană, care influenţează viaţa cetăţenilor. Apele sunt animate şi de poziţionările pentru euroalegerile din 2014. Există opinia că o mişcare de Stânga puternică va erupe, cu şanse mari de a deveni influentă în competiţia europeană de anul viitor.

Puteţi citi şi alte mesajele despre Polonia publicate în ultimii ani pe blog:






 
Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: