vineri, 22 mai 2015

Brexit – a stupid idea?

Liderii din Marea Britanie ar trebui să apere statutul de membru al Uniunii Europene, cea mai bună garanție a prosperității, declara recent șeful celui mai mare grup de lobby de afaceri din țară. Mike Rake, președintele Confederației Industriei Britanice atrage atenţia politicienilor şi reprezentanţilor mediului de afaceri cu privire la beneficiile apartenenţei la UE, astfel că Marea Britanie ar trebui să se abată din drumul spre izolare.

"Problema nu este dacă Marea Britanie ar supraviețui în afara UE, ci dacă ar prospera", sublinia Rake. Ameninţarea unui posibil "Brexit-ului" a pus deja sub semnul întrebării stabilitatea economiei britanice, a cincea cea mai mare din lume şi poziţionarea viitoare a Londrei, deocamdată singura capitală financiară europeană capabilă a rivaliza cu New York-ul.

Mike Rake consideră că “Uniunea Europeană poate fi mai competitivă, fără a fi nevoie de modificarea tratatului".

De altfel, şi Guy Verhofstadt a ieşit în faţă recent cu o declaraţie pe acest subiect. Eurodeputatul belgian crede că Brexitul este un “joc riscant”. El consideră că în cazul unui refendum, o mare majoritate a britanicilor ar alege să rămână în Uniunea Europeană. În opinia sa cetăţenii ştiu că economia britanică este una “sănătoasă” şi este puternic dependentă de cea a continentului.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: