luni, 25 martie 2019

Comisie Europeanã cu 7 președinţi?


Ø  Dupã ce Vezii au propus douã persoane pentru funcţia de președinte al Comisiei Europene, am zis cã merge. Așa a fost și în 2014, iar procedura a fost bine gestionatã. Desigur fãrã succes, președintele actual nefiind de la Verzi… Totuși ALDE a exagerat acum, propunând nu mai puţin de 7 nume. Iar de data aceasta liberalii europeni chiar au o sansã realã sã aibã președinţia executivului european. Paradoxal, cred eu, nici unul din cei 7 nu vor primi nominalizarea, ci va câștiga al 8-lea, actualul premier olandez.

Ø  De câteva zile, susţin public propunerea Angela Merkel ca Președinte al Consiliului European. Prezent la o recentã dezbatere, am fost întrebat din ce cauzã actualul cancelar german nu își anunţã candidatura? Rãspunsul este simplu, așa cum îl explicasem și în 2010, datoritã paradoxului de comunicare politicã în alegerea liderilor europeni.  

Ø  Aștept cu mare nerãbdare concluziile Summit-ului de la Sibiu din 9 mai, pe tema Viitorului UE. Cel mai probabil vom avea o Declaraţie, pe axul Bratislava (2017), Roma (2018), iar noutatea va apãrea în introducerea unei Agende Strategice. Fiind un Summit informal, liderii europeni vor discuta aceste concluzii cu prilejul Summit-ului din iunie 2019. Între timp vom cunoaște și rezultatele alegerilor europene, iar un scenariu catastrofã este încã posibil.

Ø  Acum 10 ani am avut curajul de a candida pentru Parlamentul European. Experienţã fantasticã, recomandabilã celor care doresc sã înţeleagã mai bine termenul de realpolitik. În urmã cu 20 de ani oraganizam prima conferinţã a Asociaţiei Studenţiilor Europeni (AEGEE-Europe) în incinta Parlamentului European de la Bruxelles. Subiectul "Education for 2020". Ce frumoase amintiri…

Ø  Încerc sã identific posibile nume ale viitorilor comisari europeni. Președinte, Aparare, Externe, Energie… Dacã nu era scandalul cu Maria Joao Rodrigues cu siguranţã mizam pe dânsa ca nominalizare pentru portofoliul Social, mai ales cã socialiștii potughezi sunt la guvernare. Care credeţi cã este persoana cea mai potrivitã pentru acest portofoliu?

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: