marți, 8 decembrie 2020

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: ‘’Evoluția proiectelor europene prin prisma crizelor din 2021’’


Astãzi, 8 decembrie 2020, am încercat sã prezint subiectele politice ale anului 2021 prin intermediul unei articol publicat în Ziarul Financiar.

 

----

 

Deși situaţia actuală ne obligă să fim foarte pragmatici pentru a supraviețui, e important să ne raportăm la marile proiecte contemporane. Este crucial  să contextualizãm totul pentru a preveni nostalgia după trecut sau halucinațiile viitorului.

 

Dacă ne raportăm la nivel european, este interesant de urmărit evoluția a 5 meta-proiecte: aprofundarea integrării europene, suveranitatea europeană, multilateralismul global, ecologizarea și digitalizarea.

 

Evoluţia trece prin filtrele anului 2021, si mã refer aici atât la  criza pandemică și campania de vaccinare; la preconizata crizã economică și planul de redresare; dar mai ales la schimbarea culturii sociale. Mediu virtual nu mai este ceva marginal, devine spaţiul fundamental. Este reperul dupã care ne organizãm viaţa acum şi asta dã posibilitãţi fantastice de dezvoltare.

 

Principalele subiecte de urmărit în 2021 sunt Uniunea Europeanã a Sănătății, care implicã mecanismul de coordonare cu țările membre, mișcările anti-vaccin, întrebarea genericã despre cine va plăti factura crizei şi chiar lansarea Conferinței despre Viitorului Europei, chematã sã redefineascã proiectul Uniunii Europene.

 

Anul viitor ne va aduce răspunsuri mai exacte la abordări despre fiscalitate (de asemenea despre impozitul digital), relația franco-germană, în special în ceea ce privește realitatea industrială, de exemplu proiectul Gaia X; relațiile transatlantice; poziţionarea faţã de  Africa, bilaterala dintre UE şi Marea Britanie, rețeaua de aprovizionare pentru Europa, şi chiar politica de apărare.

 

Pentru ca ecuația să fie și mai complicată, introducem încă de acum două variabile fundamentale: alegerile din Germania (septembrie 2021) și cele din Franța (primăvara anului 2022).

 

Fãrã a apela la slogane, criza poate aduce oportunitãţi interesante pentru România. Ca țară membră a Uniunii Europene, România poate să își joace rolul mult mai pronunțat, dar trebuie o abordare strategicã pe dosarele de actualitate. Fiecare luare de poziţie inserează sistemul românesc în agenda publică contemporană. Pare puţin surprinzãtor, dar nu existã încã o comunicare a  țării noastre pe subiecte precum multilateralismul global sau suveranitatea europeană. Normal, ceva adaptat la anul 2020, nu documente seci din anii ’90.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: