sâmbătă, 3 iulie 2021

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Democratizarea conferințelor europene”


 

Pe 2 iulie 2021, am publicat un nou articol în Ziarul Financiar.

 

 

Lumea Bruxelles-ului european caută în permananţă modalități de poziționare și interconectare, pentru că fiecare să își poată exprima opinia despre dezvoltările contemporane.

 

Până în martie 2020, la începutul crizei pandemice, capitala Europei abunda în conferințe. Se ajunsese la ceva faraonic, de genul 100 de evenimente pe zi, aproape în fiecare zi. Acum 16 luni, piața evenimentelor a înghețat total, nu doar la Bruxelles, ci pe întreaga planetă, forțând omenirea să se reinventeze.

 

După șoc, a venit mobilizarea și lansarea faimoaselor conferințe virtuale. Au apărut branduri de platforme, puțin cunoscute până atunci. A fost un adevărat moment de solidaritate umană, în care, paradoxal, instituțiile europene s-au deschis și mai mult. Au început să apară evenimente cu eurodeputați care adunau 500 de participanți, iar o intervenție a unui comisar european era urmărită de mii de persoane. Dacă până în 2019 Bruxelles-ul vorbea cu Bruxelles-ul, cu mici exceptii, pandemia a deschis fortăreața europeană. Au apărut panelisti din capitale europene, fără costuri de management sau de logistică. Am asistat la o reală democratizare a conferințelor în care un student din Iași putea interveni din campusul sãu într-o dezbatere despre Parteneriatul Estic.

 

Desigur, toată lumea dorește sfârșitul acestei perioade care a pus omenirea la grea încercare. Ce urmează acum din punct de vedere al evenimentelor publice ? Răspunsul îl avem deja pe piață. Noul cuvânt de ordine este HYBRID. Dorim să avem conferințe cu public, dar să menținem și comunitatea virtuală atât de bine dezvoltată acum.

 

Din punct de vedere organizatoric, o conferință în format hybrid este foarte complex de pus în practicã. Este de fapt abordarea de a organiza două evenimente în același timp. Există o dinamicã în jurul sălii de conferințe, care trebuie acum să fie supertehnologizată, cu camere video fixe şi portabile, conexiune internet puternică și cu multă resursă umană calificată. În același timp e nevoie de o permanantă investiție în platforma digitală care găzduiește conferința şi asigurã interacţia cu comunitatea virtuală. Punctul forțe al dezvoltării îl reprezintă însă conectarea celor două piețe. Moderatorul unui astfel de eveniment interacționează cu un panel aflat parțial în salã, dar și unul vizibil doar pe un ecran de calculator. Publicul este în incintã, dar și pe chat sau Q&A.

 

Vor face carieră aceste conferiţe hybrid? Timpul va confirma sau nu această ipotezã. Noul normal îl descoperim împreună, în orice segment de activitate. Important este să existe inovație, să fie deschiderea față de nou, să avem viteză în execuție și să ne adaptăm în permanenţă.

 

Personal, săptămâna trecută am intervenit la prima conferință hybrid la Bruxelles și senzația a fost fantastică. E bine să vezi din nou oameni în carne și oase cum se zice, care interacționează direct. E aceeași senzație pe care o ai la competițiile sportive în care a reapărut publicul în tribună. În același timp mediatizarea fiecărui eveniment a crescut. E important să nu uităm de acest public virtual, câștigat în războiul pandemic, și care chiar are o abordare constructivã față de sistemul comunitar.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: