sâmbătă, 17 iulie 2021

Aduceți Generația Erasmus la Conferința privind viitorul Europei


Am publicat astãzi un articol în Ziarul Financiar, material redactat împreună cu João Pinto, președinte al Erasmus Student Network (ESN) între anii 2017 și 2019.

 

Generaţia Erasmus a rămas în cea mai mare măsură doar în culisele politicii, regăsindu-se mai mult în cadrul ONG-urilor, multinaționalelor, firmelor de consultanță sau în administrația publică, fie ea naţionalã sau chiar europeanã. Au acumulat multă experiență și a venit timpul să își asume mai multe responsabilități. O clasă politică tânără a început să se impună, dar Generația Erasmus nu este încă vizibilă. Implicarea lor ar aduce beneficii sistemului politic deoarece reprezintă o resursă extrem de valoroasă: o înțelegere practică a Europei.

 

În anul universitar 2020-2021, majoritatea studenților din anul I s-au născut după 1 ianuarie 2002. Acest lucru nu ar fi un fapt extraordinar dacă nu ar fi prima zi a introducerii euro ca monedă comună în doisprezece state europene. În esență, acest lucru înseamnă că universitățile noastre vor fi din ce în ce mai pline de europeni care s-au născut auzind de spațiul Schengen sau euro și care probabil că nu s-au gândit niciodată la taxele de roaming atunci când se află într-o altă țară a UE. Ei sunt europenii care s-au născut în Europa. Pe măsură ce trec în al doilea an de studii universitare, unii vor profita de ocazie pentru a participa la un ˝schimb Erasmus˝, adăugând o altă realizare europeană la experiența vieții lor.

 

Generația Erasmus este viitorul Europei” - este o propoziție care poate fi regăsită acum în discursurile multor politicieni europeni. În Executivul european anterior, Reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate Federica Mogherini și comisarul Carlos Moedas, ambii beneficind de o bursă Erasmus, și-au împărtășit adesea opinia cu privire la motivul pentru care Erasmus este atât de important pentru relațiile internaționale ale UE, respectiv pentru cercetare și inovare. În actualul executiv, președinta însăși a subliniat modul în care „Erasmus este una dintre cele mai mari realizări unificatoare din istoria Uniunii noastre”. În decembrie anul trecut, vicepreședintele Schinas a considerat că Erasmus este „bijuteria coroanei noastre”, iar luna trecută, când nouă versiune a Erasmus a fost prezentată publicului, a solicitat Generației Erasmus ˝să apere proiectul european˝.

 

Odată cu trecerea anilor, așteptările privind programul Erasmus și numărul absolvențiilor săi cresc rapid, ceea ce nu este surprinzător. Din 1987, programul Erasmus, acum Erasmus+, a oferit la peste zece milioane de oameni o oportunitate de schimbare a vieții, atestată cu ușurință de nenumăratele mărturii ale participanților. Erasmus a oferit un spațiu pentru crearea de grupuri de prieteni transeuropeni care, câţiva ani mai târziu, încă își planifică o călătorie împreună de câte ori pot, aducându-şi acum şi copiii. Absolvenții Erasmus înțeleg Europa că pe casă lor comună, construitã pe fundamentul culturilor diferite.

 

Pe măsură ce începe Conferința privind viitorul Europei, vicepreședintele Schinas a încurajat „Generația Erasmus să facă pentru Europa ceea ce a făcut Europa pentru Generația Erasmus”. Schinas, care a fost implicat în consultări cu tinerii, a înțeles bine că viitorul Europei este strâns legat de creșterea programului Erasmus+, inclusiv în afară UE. Suntem conștienți de faptul că, în timp ce UE impune sancțiuni Rusiei, numărul studenților ruși la schimburile Erasmus în UE continuă să crească. Și pe măsură ce UE se pregătește pentru următoarea să extindere, relațiile de prietenie au fost deja stabilite între studenții din statele membre actuale și viitoare. Schinas cere Generației Erasmus să accelereze și să își asume proprietatea asupra proiectului european, angajându-se mai activ în construcția Europei în care vrea să trăiască. Adevărul este că, în ciuda unor personalități politice majore, această generație nu a devenit încă proeminentă politic. Aceștia trebuie să obțină poziții mai importante în partidele politice naționale, care reflectă valorile lor și să înceapă remodelarea sistemul politic.

 

Nu înseamnă că trebuie să fim împotriva proiectului european - chiar dimpotrivă. Cu cât iubim ceva mai mult, cu atât trebuie să fim mai critici în privința acestuia în căutarea îmbunătățirii continue. De asemenea, nu este vorba despre ocuparea întregului spațiu al numeroasele evenimente aflate sub umbrela Conferinței privind viitorul Europei. În calitate de reprezentanți ai incluziunii și diversității, Generația Erasmus trebuie să aducă la dezbatere ideile lor și să fie deschisă pentru a le discuta cu tot felul de oameni, inclusiv cei mai eurosceptici. Europa dorește idei proaspete și puțini sunt mai bine poziționați să le ofere decât cei care s-au născut în ea.

 

Riscurile de a nu se implica și responsabiliza pentru proiectul european sunt multe. Brexit este cu siguranță cel mai bun exemplu de ceea ce se poate întâmpla dacă nu suntem în fruntea dezbaterii. Chiar dacă Generația Erasmus a luptat neobosit pentru a o evita, resursele nu au fost suficiente pentru a mobiliza întreaga țară. Ele trebuie să crească în număr și să fie mai vocale ori de câte ori este posibil. Luna trecută, vicepreședintele Schinas a anunțat ceea ce mulți așteptau: „Din 2027, singurul nostru obiectiv este că programul Erasmus să nu fie o opțiune, ci un drept fundamental al tuturor europenilor”.

 

Organizațiile studențești și de tineret trebuie, de asemenea, să profite de această oportunitate și să se concentreze exclusiv pe marele obiectiv - o UE mai bună. Da, procesul de a ajunge acolo poate să fie accidentat și frustrant, la fel ca oricare alt proces care este în mâinile noastre. Este un moment extraordinar însă pentru a împuternici Generația Erasmus ! Nu vă limitați la urmărirea procesului - fiți în proces. Conferința privind viitorul Europei este o oportunitate unică de a invita toți oamenii să se alăture Generației Erasmus.

 

 Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: