vineri, 13 august 2021

Dan LUCA – nou editorial semnat în Fãclia: ˝România în societatea euramericanã˝


Acum câteva zile, Fãclia de Cluj mi-a gãzduit un nou editorial, dintr-o serie începutã acum o lunã.

 

Aveţi aici textul publicat pe 3 august 2021.

 

---

 

Chiar dacă România a schimbat multe guverne în ultimii ani, avem două repere constante ale relaționării externe. NATO reprezintă pilonul securitãţii, iar Uniunea Europeană baza dezvoltării economice. De multe ori România, și alte țări din Europa Centrală, au fost puse la încercare, în a alege între interesul american și cel al europenilor. Iar când la Casa Albă era un președinte izolaționist, încercările au fost și mai complexe.

 

Mișcările politice globale din ultimele 6 luni au fost însă favorabile țării noastre. Instalarea noii administrații americane a condus la o schimbare de relaționare pe cele două maluri ale Atlanticului. Vorbim tot mai mult de o apropiere, chiar de o sincronizare a Statelor Unite ale Americii cu Uniunea Europeană. Desigur, nu se pune încă pe agendã o armonizare a legislațiilor sau o contopire a instituțiilor celor două structuri, dar ideea unei societăți euramericane prinde tot mai mult contur.

 

În ciuda unor lideri care au căutat senzaționalul, cele două plăci tectonice au avut de peste 75 de ani aceleași valori de acțiune, într-o lume tot mai globalizată și vulnerabilă. Trăim într-o permanetã schimbare, iar subiectele puternic inserate în mintea oamenilor sunt acum legate de crize complexe: terorism, economie, pandemie.

 

Binomul transatalantic abordeazã acum subiecte controversate, necesare însã evoluției planetei. Fie că vorbim de schimbările climaterice, digitalizare, taxe, apărare, stabilizarea Africii, instituții globale, vom avea o coordonare politică foarte vizibilă între UE și SUA.

 

Normal, ca orice cetățeni responsabili, încercăm să identificăm abordarea românească în acest context favorabil. Avem capacitatea strategică și operațională să vizualizãm culoarele favorabile de dezvoltare ? Partea bună este că suntem în interiorul ambelor structuri (NATO şi UE), deci avem cel puțin teoretic pârghiile de a influența dezvoltările în direcția favorabilă. Ne așteaptă discuții serioase în următorii ani despre ecologizarea continetului, în care să fiu sincer suntem încă ancorați într-o abordare de anii ’90. Urmează evoluții despre responsabilitățile struturilor naționale, europene și globale, cu legătură strânsă asupra sistemului de finanțare. Dosarul apărării europene este și el pe agendã, poate chiar în corelare cu evoluția continentului african. Cercetare și inovarea sunt subiecte de vârf, iar criză de sănătate ne-a arătat ce important este să fim aproape de polul acesta de putere.

 

Dacă până acum ne întrebăm care este avantajul României ca membru UE, e momentul să avem o abordare adaptată globalizării, și să identificăm rolul românilor în societatea euramericanã.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: