luni, 9 ianuarie 2023

Dan LUCA – editorial în Fãclia de Cluj: “Integritate clujeană în an preelectoral˝


Revin astãzi în Fãclia de Cluj cu primul editorial al anului 2023. Sper sã conectez şi anul acesta comunitatea cu idei interesante scrise de la Bruxelles.

 

---

Marca Cluj este de notorietate, depășind cu mult frontierele țării noastre. Este un Cluj care a fost clădit pe valori de necontestat și care a beneficiat de o vitalitate culturală surprinzătoare pentru partea Centrală a Europei. Universitatea ˝Babeș-Bolyai˝ este fără doar și poate centrul acestei poziționări de avangardă a spiritualității. Universitatea Tehnică însă, prin viziunea sa, este baza transformării orașului într-un veritabil hub IT. Centrul medical clujean își are rădăcinile și evoluția în Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, iar Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima˝ aduce comunitatea la nivelul exigențelor mondiale.

 

Cluj-Napoca s-a dezvoltat cu demnitate și în ultimii ani, confirmând statutul de capitală a Transilvaniei și leagăn al dezvoltărilor personale pentru mulți români. Lumea iubește Clujul și vine la Cluj. Clujul a devenit pentru tinerii României acel El Dorado al secolului 21, în care ne putem simți bine, avea o viață normală, la standardele internaționale.

 

Integritatea clujenilor și a celor care își aduc contribuția la memoria colectivă a orașului dau consistenţă și proiectează o metropolă cu potențial. La ceas de început de an, vedem în orașul nostru drag un portdrapel al europenismului din România, al unei dezvoltari în care fiecare cetățean beneficieazã de acestã prosperitate. Responsabilizarea urbei trebuie să depãşeascã frontierele orașului, nu putem concepe un Cluj inteligent fără autostradã sau o cale ferată care ne leagă de București în doar cinci ore.

 

Orașul trebuie dezvoltat și mai mult la nivelul cartierelor, prezentând ofertele la nivelul acestor comunități. Educația la nivel de liceu și ofertele de a face sport în mod organizat la Cluj trebuie structurate pornind de la un sistem de proximitate, pentru a descongestiona centrul.

 

Gândim orașul ca un ecosistem în care ne depasãm mai puțin pentru a avea mai mult. Desigur, există minți luminate pentru a asigura aceste dezvoltări și de abia așteptăm anul 2023, an preelectoral, pentru a vedea viziunea celor care doresc să ne conducă destinele.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: