luni, 15 iulie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: ”Descreţirea inovației”


Despre inovație în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

---

 

Suntem atât de bombardați mediatic cu termenul de inovație încât aproape că nici nu mai vibrăm când apare ceva nou în acest sector. Majoritatea asociem inovația cu ceva tehnic, de multe ori venitã de la americani, companii care lansezã ceva chestii noi. Să fim sinceri, chiar că am avut o explozie enormă de noi tehnologii în ultimii ani, dar menirea acestui articol nu este de a vorbi despre telefoane mobile, internet sau inteligență artificială.

 

Doresc să prezint o altă fațetă a inovației, care nu este legată de tehnologie, care este însã aducătoare de nou pe un segment bine definit. Exemplele sunt multiple, lângă noi, chiar dacă de cele mai multe ori nu le dăm atenția cuvenită.

 

Să începem cu ceva din sport, că tot se apropie Jocurile Olimpice de la Paris. În 2013, echipa de handbal fete a Braziliei câștiga Campionatul Mondial, derulat în Serbia. Această victorie a fost un moment istoric pentru handbalul feminin brazilian, marcând ascensiunea echipei în competițiile internaționale. Surpizã de proporții, dar de unde a venit această performanță? Federația Braziliană de Handbal a realizat un parteneriat cu echipa de handbal Hypo Niederösterreich din Viena. Practic, echipa națională a Braziliei, sub numele Hypo, juca în campionatul Austriei, dar și în Cupa Campionilor Europeni. Cooperarea a fost fantastică, iar Hypo era cea mai titrată echipã din handbalul feminin, câștigând numeroase trofee europne. Veți zice că am avut ceva asemănător și în fotbalul românesc înainte de Campionatul Mondial din 1994, când principalii jucători ai naționalei române jucau la clubul italian Brescia Calcio. Va las să analizați, desigur, ideea și să identificați inovația.

 

Merg mai departe, că îmi vin în minte alte două exemple, total diferite, dar deosebit de inovative. Era în anul de grație 1985, Franck Biancheri lansa idea unei asociații studențești europene, interdisciplinare, dar fără nivelul național. Adică, structurile de coordonare ale organizației erau centrele universitare racordate direct la un Comitet Director european. Să fiu sincer, această idee genială m-a ajutat practic în 1995 când am devenit președintele filialei clujene (AEGEE Cluj-Napoca) și apoi să am posibilitatea să fiu ales în 1997 direct în structura de la Bruxelles.

 

Dacă tot am ajuns la segmentul de tineret, haideți să vorbim de o idee inovativă în domeniul educației. Mă refer la recenta filialã a Colegiului Europei de la Tirana. Să ne amintim că, inființat în 1949, Colegiul Europei a jucat un rol important în promovarea integrării europene și în formarea unei elite europene în domeniul afacerilor internaționale și al politicii publice. Printre absolvenții săi se numără numeroși oficiali de rang înalt, diplomați și politicieni care activează în instituțiile Uniunii Europene și în guvernele naționale. Campusul original al Colegiului Europei este situat în orașul medieval Bruges din Belgia. Acest campus este adesea numit „campusul principal”. Campusul din Natolin, situat în Varșovia, a fost deschis în 1992, în urma discuției despre extinderea Uniunii Europene către Est. Acest campus reflectă angajamentul colegiului față de integrarea europeană și extinderea cunoștințelor despre Europa Centrală și de Est. Iar inovația continuă, Colegiul Europei plănuiește să deschidă, în septembrie 2024, un nou campus în Tirana, ca parte a eforturilor de a extinde educația europeană în Balcanii de Vest. Acest nou campus va contribui la promovarea integrării europene în regiune și la consolidarea relațiilor dintre UE și țările balcanice. Am refuzat oferta de anul trecut de face parte din corpul profesoral din Tirana, dar promit că dacă se va lansa Colegiul Europei și la Chișinău să sprijin practic această inovație.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: