vineri, 30 aprilie 2010

Românii între acolo şi aici

Nici măcar criza financiară şi eminenta ameninţare cu şomajul nu i-a determinat pe mulţi din cei plecaţi în ţările occidentale să se întoarcă acasă. Fenomenul este valabil mai ales în cazul “creierelor” care au optat pentru condiţii mult mai bune de muncă şi de trai, pe care le-au putut găsit în alte ţări decât cea de origine.

Chiar dacă situaţia din ţările “părăsite” nu s-a îmbunătăţit foarte mult, există totuşi variante prin care anumite categorii de muncitori să fie atraşi să se întoarcă în ţară. Polonia a găsit de exemplu o soluţie pentru a-i sprijini pe polonezii care şi-ar putea găsi locuri de muncă în ţară, mult mai potrivite calificării lor. Astfel, serviciile online şi offline oferite de guvernul polonez sunt o măsură de reintegrare, o dovadă pentru cetăţeni că sunt importanţi pentru ţara lor.

Proiectul poate fi un “corespondent” a ceea ce spuneam că este nevoie în ţările gazde pentru ca românii din Diasporă să fie sprijiniţi, pentru păstrarea unei legături dinamice între aceştia şi autorităţile române.

E nevoie de a lega mai mult “acolo” de “aici” în beneficiul unei naţii de 25 de milioane de locuitori.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: