duminică, 18 iulie 2010

Ziarişti şi preşedinţi

Interesantă iniţiativa prin care Viviane Reding oferă posibilitatea jurnaliştilor să călătorească alături de preşedintele Barroso, de vice-preşedintele Comisiei şi de alţi membri importanţi din structura europeană, în deplasările pe care aceştia le realizează pentru a participa la diferitele evenimente europene. De altfel, un lucru foarte firesc atunci când e vorba de însoţirea diplomaţilor din statele membre europene sau a preşedintelui american.

Măsura este una din cele 14 pe care comisarul european pentru comunicare le propune pentru îmbunătăţirea comunicării europene şi pe care doreşte să le pună în aplicare începând cu luna octombrie. Un pilot al acestei iniţiative a fost însoţirea preşedintelui Barroso la întâlnirile prilejuite de G8 şi G20.

Conform aceluiaşi document, echipei de jurnalişti li se va putea alătura şi una de reporteri TV şi fotografi, începând cu 2011. Alte măsuri propuse de Reding sunt monitorizarea principalelor reţele sociale pentru a se cunoaşte targetele acestora precum şi un motor de căutare care să uşureze monitorizarea blogurilor europene prin utilizarea cuvintelor cheie.

Prin punerea în aplicare a acestor iniţiative se poate asigura o mai mare transparenţă activităţilor şi procesului decizional european, dar în acelaşi timp va creşte şi rolul pe care îl joacă media – cel de “forum instituţionalizat de dezbatere”.

Ce va aduce nou această metodă de lucru pentru liderul politic? Acesta va fi mult mai bine mediatizat, informaţia europeană va prezenta mult mai mare interes, va ajunge la jurnalistul naţional mai caldă, mai puţin prelucrată şi poate nu mai târziu decât pe site-urile instituţiilor europene.

Dan LUCA / Bruxelles

3 comentarii:

Unknown spunea...

Nu se expune oare Barroso prea mult? Relația cu presa pare a fi o vunerabilitate strategică!

Dan Luca spunea...

În primul rând doresc să vă mulţumesc că citiţi acest blog.

Referitor la intrebarea adresata, părerea mea este că dacă vrei să joci politic, trebuie să te expui. E ideea implicării reale în problemele politice. Nu poţi schimba nimic fără a exprima deschis ceea ce te nemulţumeşte şi fără a acţiona concret pentru îmbunătăţirea situaţiilor. Chiar dacă alegerea democratică a liderului la nivel comunitar este încă o problemă, presa poate să fortifice imaginea liderului şi a sistemului UE.

Dan Luca

Anonim spunea...

Mai mult ca sigur ca intrebarea era ironica.