marți, 15 ianuarie 2013

Legătura mutuală dintre ţară şi Diaspora

Doresc să insist pe un subiect de actualitate, abordat şi de Radu Magdin - interesul ambelor părţi de a strânge legăturile, când vine vorba de cetăţenii plecaţi din ţară, pe de o parte, şi de Stat, pe de altă parte.

România are nevoie de tinerii competitivi, şcoliţi în străinătate sau în ţară, însă paradoxal, prea puţini îşi găsesc locul în structura actuală, “văduvită” tocmai de resursele ce ar avea capacitatea de a-i îmbunătăţi situaţia.

Pentru ca tabloul să nu pară prea sumbru, există luminiţele de la capătul tunelului - după cum spune şi Radu, “pe moment, România nu oferă o imagine prea luminoasă a prezentului, dar şi-ar putea juca (mai) bine cartea viitorului. Întrebarea e dacă îşi dă seama că trebuie să curteze mai bine tinerii plecaţi”.

Importantă este şi cooperarea între cei trei piloni pe care se poate construi dezvoltarea României – Diaspora, sectorul public, dar şi cel privat românesc.

Pregătirea tinerilor români este esenţială pentru integrarea în sistemul european. Propunerea noului program guvernamental se justifică pentru consolidarea acestei legături.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: