luni, 7 ianuarie 2013

România oamenilor de afaceri

Întrebat ce a câştigat România în cei 6 ani ca membră în Uniunea Europeană, omul de afaceri Ştefan Vuza vorbeşte de avantajele fondurilor europene - „După aderare, rezultă că avem două bugete, cel de stat, şi cel de la Bruxelles, de unde însă ni se întorc banii, pe care îi folosim noi, contribuabilii. Prefer să primesc bani de la Bruxelles, din al doilea buget, de unde redistribuirea se face pe proiecte, cui cere. Pe când înainte de UE, toţi banii erau daţi la Bucureşti, nu veneau înapoi, iar statul nu făcea decât să arunce câteva subvenţii”.

Sorin Minea, accentuează un subiect pe care l-am mai dezbătut – “după şase ani de UE, nu avem tot ce ar trebui să avem, ca membri UE, este din cauza proastei gestionări interne”.

În privinţa industriei alimentare, dar nu numai, aşa cum evidenţiază şi afaceristul, România a câştigat cel puţin o piaţă de desfacere mult mai mare decât înainte de 2007.

Aşadar, trebuie să fim conştienţi ca a fost o greşeală pentru cei care au considerat simpla aderare ca fiind “succesul garantat”. Importante sunt în primul rând politicile naţionale şi gestionarea individuală a afacerilor. Părerile privind avantajele sau dezavantajele ţării după aderare sunt împărţite, însă nu aş spune că situaţia este „dezastruoasă” şi în „interesul Uniunii Europene”, pentru că avem la dispoziţie pârgii care să încline balanţa în interesul nostru.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: