vineri, 25 ianuarie 2013

Francezii şi Germania

Un sondaj realizat recent in Franţa şi Germania reliefează că elitele franceze sunt din ce în ce mai atrase de Germania.

În urma răspunsurilor primite, concluzia a fost că aproape 60% dintre francezi ar prefera să lucreze în Germania, spre deosebire de o treime dintre germani care se văd muncind în Franţa. La capitolul vacanţă, situaţia este exact invers - 77% dintre francezii care au răspuns sondajului ar prefera să îşi petreacă vacanţa în ţara vecină, în timp ce procentul germanilor care preferă să îşi petreacă timpul liber în Franţa ajunge la 94.

Pentru 44% dintre francezi Germania este un model, însă Franţa nu îi inspiră la fel de mult pe germani. Întrebat ce părere are despre rezultatele acestui chestionar, premierul francez Jean-Marc Ayrault spunea - "Cred că este foarte amuzant deoarece aceasta nu corespunde cu adevărat realităţii. Germania este extrem de diversă prin istoria sa, regiunile sale, nuanţele lingvistice". "Îmi place Germania pentru ceea ce este capabilă să facă, pentru capacitatea de a dialoga şi de a găsi răspunsul împreună”.

Scena şi agenda europeană este influenţată însă de direcţiile trasate de colaborarea acestor ţări la nivel politic.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: