joi, 31 ianuarie 2013

Pile sau recomandări

Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, 23,9% dintre români recunosc că s-au angajat, cel puţin o dată, cu ajutorul pilelor, însă aşa cum susţin şi specialiştii numărul real al acestora este mult mai mare.

În România sistemul de recomadare a unui candidat pentru un post vacant este încă greşit înţeles, dar să nu credeţi că metoda nu se aplică în alte state mai “cinstite”. Eduard Ezeanu explică ce înseamnă de fapt a apela la „pile” – “atunci când cineva impune o angajare fără a lua în considerare criteriile legate de performanţă, experienţă ori abilităţi specifice postului respective”. „Networkingul nu are nimic negativ. Recomandarea venită din partea unui angajat este extrem de importantă pentru un şef în primul rând pentru că, desfăşurându-şi activitatea în acel cadru, cunoaşte foarte bine nevoile pe care le poate avea acea firmă”, completa specialistul în carieră.

Sunt companii care recompensează o bună recomandare, nu se riscă nimeni să aducă pe cineva nepotrivit. În ceea ce îi priveşte pe cei care îşi doresc un job anume, important este cum se pregătesc pentru a-l obţine, nu să considere că oricum “piloşii” le-o iau înainte. „Şi normal că nu reuşesc să pună mâna pe locul de muncă mult visat, pentru că deja pornesc în cursă cu un grav handicap, o cruntă autolimitare în propria minte. Însă, dacă ai un scop şi un plan, dublate de hotărâre şi acţiune, jobul visat va fi al tău”, spunea Ştefan Murgeanu.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: