marți, 1 ianuarie 2013

Previziuni pentru anul 2013

După un 2012 marcat de dezvoltãri interesante, nici 2013 nu se anunţă unul monoton. Din punct de vedere...

... European

Criza economică continuă şi în 2013, iar impactul acesteia influenţeazã construcţia europenă. Un nou Tratat al Uniunii Europene ar creşte gradul de integrare europeanã. Cel mai probabil în 2013 se va lansa o amplã dezbatere despre viitorul instituţiilor comunitare, mai ales ca prind bine astfel de dezbateri într-un an pre-electoral.

Spre toamnã, partidele europene îşi vor desemna, dupa proceduri mai mult interne decât prin alegeri primare, candiaţii pentru poziţia de preşedinte al Comisie Europene (pronosticurile mele: Martin Schulz pentru Socialistii Europeni, Donald Tusk pentru EPP si Guy Verhofstadt pentru Liberalii Europeni). Campania pentru “europenele” din mai 2014 va începe încã din toamna acestui an.

Foartele europene vor urmari cu mare interes alegerile din luna septembrie din Germania. Este foarte interesant dacã Angela Merkel va câştiga al treilea mandat de cancelar.

La mijlocul anului, Croaţia devine noua membră din cadrul Uniunii Europene, ceea ce ar putea conduce la desemnarea unui comisar european croat de la 1 iulie 2013. Sugeram deja că ar fi o idee ca portofoliul turismului să fie acordat Croaţiei dacã se doreşte o astfel de abordare.

Turcia, în negocieri de aderare la UE încă din 2005, va reîncepe probabil ofensiva după pauza prilejuită de Preşedenţia Cipriotă a UE - Turcia nu a recunoscut Ciprul, membru al Uniunii Europene începând cu anul 2004 boicotând toate întâlnirile la nivel înalt din cadrul UE prezidate de Cipru.

... Românesc

Noua guvernare a lansat deja dezbaterile pe tema unei noi Constituţii, dar şi pe trasarea regiunilor de dezvoltare. Care vor fi aceste schimbări vom vedea poate deja în 2013.

România are nevoie de o mai bună reprezentare la Bruxelles, cred eu mai adâncită deja cu noul guvern. Este nevoie de o abordare sectorială, pe acele “teme mărunte”, decizii ce se adresează mai degrabă direct vieţii cetăţeanului decât treburilor de Stat.

Schenghen-ul este încă o temă delicată, şi negocierile continuă, însă este o mare realizare eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români în state europene în care eram blocaţi până acum.

... Clujean

S-a înţeles că oraşul este un important pol economic, cu mare potenţial, atât din punct de vedere tehnic, cât şi al resurselor. Şi în 2013 trebuie insistat pe măsurile care stimulează investiţiile sustenabile în zonă.

În plus, responsabilii locali vor continua demersurile pentru titlul de Capitală Europeană în 2020, cursa nefiind una uşoară.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: