duminică, 6 ianuarie 2013

Cum îşi poate reface România imaginea


Salut abordarea din materialul prietenului meu Radu Magdin, care la început de an a venit cu câteva sugestii prin care România şi-ar putea ameliora imaginea în UE, începând chiar din 2013.

România nu trebuie să uite de parteneriate, interesele naţionale nu vor înceta să fie cele care trasează traiectoria principală a Uniunii. Trebuie “văzut cu cine suntem compatibili şi în ce dosare. În unele teme vom “merge” cu Franţa, în altele cu Spania sau Italia, în altele cu Preşedinţia irlandeză a UE, în altele cu statele Visegrad+”, spunea Radu.

Important de reţinut este faptul că “nu e nevoie să fim prieteni cu toată lumea; nici măcar să ne înţelegem sau să fim plăcuţi de toată lumea. E suficient să fim respectaţi, şi să avem câteva punţi strategice cheie pe care să urcăm cu fruntea sus în Uniune. Asta înseamnă şi să nu fim periodic poftiţi în faţa clasei de Comisia Europeană sau de cancelarii europene”.

Este până la urmă ceva de bun simţ “să nu ne mai spălăm rufele în public. Altfel vom fi mereu priviţi ca o ţară de mâna a doua - dacă nu îţi poţi rezolva singur problemele interne, de ce ai fi un partener viabil în gestiunea problemelor comune?

Deci, ... “să ne organizăm”!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: