marți, 26 februarie 2013

Dan LUCA – articol în Occidentul Românesc –România activă în dezbaterea europeană

O dovadă că România este activă în dezbaterea europeană a fost conferinţa organizată la Cluj. Un material publicat în Occidentul Românesc reuneşte cele mai interesante idei evidenţiate cu ocazia evenimentului găzduit de Facultatea de Studii Europene în 15 februarie 2013.

…….

Trãim într-o Europã dinamicã, iar rutina de zi cu zi ne lasã de multe ori nepãsãtori la actualele subiecte de interes european şi mondial. La Bruxelles, dar şi în principalele capitate europene, se contureazã o dezbatere despre viitorul instituţiilor europene. Practic, încã de acum, creionãm Uniunea Europeanã de peste 5 sau chiar 10 ani. Unde se plaseazã România în dezbaterea despre viitorul instituţiilor europene şi al Uniunii Europene în general? Ce va însemna pentru România, ca şi stat membru, un nou Tratat al UE?

Am încercam sã gãsim rãspuns la aceste intrebãri formând un consorţiu pe axul Bruxelles – Bucureşti – Cluj, implicand atat societatea civilã organizatã, cât şi lumea academicã interesatã de acest subiect. Partenerii acestui proiect atipic, care încearcã sã ţinã ancoratã România la dezbaterea contemporanã sunt: Facultatea de Studii Europene Cluj, SNSPA Bucureşti, Institutul de Cercetãri Europene Cluj, GrupRomânia Bruxelles, Clubul “România-UE” Bruxelles şi “Casa Europei” Cluj.

Prima dezbatere publicã a avut loc pe 15 februarie 2013, la Cluj, în incinta Facultaţii de Studii Europene şi am avut deosebita onoare sã o moderez. Mesajul lui Titus Corlãţean, Ministrul Afacerilor Externe, a fost foarte bine primit: "Acest tip de exerciţiu public de reflecţie poate reprezenta o sursã valoroasã de idei in contextul dialogului instituţional de la nivelul Uniunii".

Nicolae Pãun, Decanul Facultaţii de Studii Europene de la Cluj, menţiona în deschiderea dezbaterii: "Mediul academic trebuie sã ofere politicienilor idei pe care sã le poatã pune în mişcare pentru a gândi strategii". "Intrebâri precum - Cum vedem România în UE? Cum vede România UE? Ce este statul de drept? Cum interpretãm subsidiaritatea? Cum respectãm pluralismul? - oferã raspunsuri pentru o implicare pro-activã a României", preciza Diana Iancu, Decanul Facultaţii de Administraţie Publicã din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.

Dacã majoritatea paneliştilor s-au aratat optimişti în privinţa viitorului Uniunii Europene, Vasile Puşcaş, fostul Negociator Şef al României la UE, tragea un puternic semnal de alarmã: "S-a ajuns la crizã tocmai pentru cã s-a persistat în politici aberante la nivel european. A te scuza cã din cauza crizei nu se pot face anumite schimbãri, nu are relevant. Problema realã fiind aceea cã nu s-au produs schimbãrile necesare înainte de apariţia crizei, pentru ca aceasta sã fie evitatã".

Instituţionalul românesc are nevoie de conţinut şi de sprijin pentru a intra într-un proiect complex ca cel al reaşezãrii instituţiilor europene. Ne bucurãm cã semnalul nostru, venit de la societatea civilã şi mediul academic, este receptat cu mare atenţie de Guvernul Romãniei. 

Pentru România, un nou Tratat al UE ar fi o nouă şansă de a se europeniza intern. Vocea României trebuie să fie remarcată de către partenerii de dialog. România trebuie sã fie un stat activ în acest proces de reformă a instituţiilor UE. Trebuie definite oportunităţile Românie, ancorate în realitate, care sunt obiectivele nu doar naţionale, ci şi europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: