marți, 26 februarie 2013

Puşcaş şi Verheugen din nou în aceeaşi sală

Facultatea de Studii Europene din Cluj a găzduit recent un eveniment important pentru vizibilitatea europeană – acordarea titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar european pentru Extindere, Günter Verheugen, în semn de reconoaştere pentru ‘’contribuţia sa substanţială şi constantă la progresul României, în vederea includerii sale în proiectul european la începutul secolului al XXI-lea’’.

Nu vreau să mă axez pe reacţiile apărute cu această ocazie, ci doresc să subliniez mesajul transmis de Verheugen. Acesta a declarat că oraşul Cluj-Napoca este ‘’deosebit de european’’. Iar în privinţa României, fostul comisar remarcă schimbări importante în ultimii ani - ‘’România nu este doar o ţară care aparţine UE, ci este o ţară care independent reuşeşte să se transforme. România a trecut printr-o criză politică anul trecut şi pot să spun că înţeleg motivele de îngrijorare de la Bruxelles şi a altor capitale. Mă tem că în UE este o problemă gravă vizavi de modul în care înţelegem România. Avem standarde duble şi motive mereu în transformare. Există o serie de state membre noi sau vechi, care din cînd în cînd trec prin crize politice. După această criză politică din România am impresia că efectul a fost o maturitate politică diferită şi un stil politic diferit. Cu toate acestea, putem să observăm progresul. Răspunsul nu este să condamnăm o asemenea ţară, ci să-i oferim sprijinul practic’’.

Vasile Puşcaş, cealaltă partea la masa negocierilor de aderare, a subliniat faptul că omul politic german a avut o activitate de excepţie în cadrul Extinderii Europene, iar „includerea României în cel de-al cincilea val de extindere a UE a fost şansa noastră, ca ţară şi popor, să ne înscriem pe coordonatele unei evoluţii care poate duce la dezvoltare şi modernizare”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: