joi, 25 aprilie 2013

Barroso îşi explică viziunea privind federalismul

Acum câteva zile, preşedintele Comisiei Europene spunea că s-au făcut deja paşi importanţi spre o organizare federală a Uniunii Europene. Barroso explica faptul că mai multă integrare este indispensabilă pentru economia europeană, care trebuie să facă faţă competiţiei, să atragă încredere pentru investitori şi pieţe, încercând să disipeze astfel din frica faţă de “o federaţie a statelor naţionale”.

Subliniind faptul că piaţa unică şi moneda europeană sunt bazele unei uniuni complete, Barroso spunea în cadrul întâlnirii de la Bruxelles că federalismul a făcut parte întotdeauna din ideea europeană şi din ceea ce şi-au propus fondatorii construcţiei europene, însă fără a însemna că se va ajunge la crearea unui “super-stat”. Eliminând total ideea construcţiei unui “stat”, preşedintele CE a insistat pe importanţa păstrării suveranităţii ţărilor membre.

O problemă importantă râmâne încrederea în Uniune, afectată tot mai grav de dificultăţile prin care trec cetăţenii europeni pe fondul crizei şi a măsurilor de austeritate adoptate de liderii UE. Nu se poate ajunge la eficienţă pentru politicile implementate fără un minim suport din partea populaţiei. Responsabilitatea rămâne nu doar în mâinile Uniunii Europene ci şi a statelor membre, completa Barroso.

Mai puteţi citi:Dan LUCA / BruxellesNiciun comentariu: