marți, 30 aprilie 2013

Viitorul UE: Londra vs. Paris şi Berlin

E greu ca într-o perioadă atât de dinamică şi decisivă pentru UE liderii politici să apară şi să nu se atingă subietul viitorului Uniunii. În contextul discuţiilor despre imigrare, premierul britanic a promis că va renegocia poziţia ţării sale în raport cu Uniunea Europeană, înainte de referendumul pe care intenţionează să îl organizeze în 2017.

Prim-ministrul Marii Britanii susţinea la începutul acestui an că cea mai bună cale pentru schimbările pe termen lung de care este nevoie pentru viitorul euro, pentru asigurarea competitivităţii şi democraţiei în Europa este necesar tocmai un nou tratat.

De cealaltă parte, Franţa şi Germania preferă evitarea modificărilor de revizuire a Tratatului de la Lisabona, care reglementeaza funcţionarea Uniunii Europene, ar fi un proces de durată deoarece presupune un acord al tuturor statelor membre, iar unele din acestea ar trebui sa organizeze un referendum în acest sens. Liderii celor două ţări consideră că discuţiile pe marginea acestiu subiect, între 27 de state ar fi interminabile şi neproductive.

Un purtător de cuvânt al guvernului german explica faptul că “Ne dorim să asigurăm o eurozonă funcţională, eficientă şi prosperă. Pentru aceasta am început împreună cu partenerii noştri un proces prin care dorim să definim paşii necesari pentru atingerea acestui ţel. Dacă acest lucru nu va fi posibil fără o schimbare a tratatelor, ne vom orienta spre un nou tratat. Dacă în schimb, aceşti paşi sunt realizabili în cadrul Tratatului existent, cu atât mai bine. Aceasta ne va economisi mult timp”.

Puteţi citi evenimentele anterioare pe marginea subiectului, precum şi despre alte intervenţii ale celor trei mari puteri europene:






Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: