joi, 18 aprilie 2013

Un finlandez lider pentru instituţiile europene?

Prezent la Strasbourg, premierul finlandez Jyrki Katainen a pledat pentru noul concept de "integrare echitabilã", care în opinia acestuia poate păstra siguranța UE împotriva amenințărilor naționalismului și populismului. Mulți deputați europeni au văzut discursul său ca un exercițiu de manevre pentru unul dintre posturi de top ale UE, care vor fi puse la bătaie în 2014.

Conform declaraţiei sale, perioada petrecută ca student Erasmus la universitate în Marea Britanie a fost cea care i-a trezit sentimentul european şi atenţia pentru procesul integrării europene, atât de important pentru UE. Interesant este şi faptul că primul-ministru Katainen este singurul lider european care a beneficiat de acest program de mobilitate europeană.

Partidul din care face parte nu şi-a desemnat încă candidaul pentru preşedenţia Comisiei Europene, însă pentru finlandezul Jyrki Katainen există şi varianta Consiliului European, a cărui funcţie de conducere ar putea-o obţine în 2014.

Atmosfera tensionată şi presiunile de pe scena europeană încurajează retragerea veteranilor ce au deţinut funcţii de top, dar şi pe ambiţioşii mai “tineri” în a se lupta pentru ocuparea scaunelor puse la bataie:







 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: